ИздвојеноТуризам

ИНТЕРВЈУ: ПРОФ. ROLAND CONRADY ДИРЕКТОР БЕРЗЕ У БЕРЛИНУ

О посљедицама корона кризе по туристичку привреду и индустрију путовања говорио је професор туризма на Универзитету „Worms“  и научни директор Међународне туристичке берзе у Берлину  Roland Conrady , на највећем  свјетском  туристичком конгресу , са  400 учесника и 200 конгресних сусрета.

Текст са њемачког језика превео је познати туристички радник Слободан Д. Паповић из Херцег Новог.

 Интервју с  Roland Conrady  професором туризма, о посљедицама кризе короне на туризам и путничку индустрију.

 ” Одувијек смо мислили да је одмор основна потреба.  Хоћемо ли и у будућности пуно путовати? Пандемија ће промијенити понашање на путовању.

Ваздухопловство је зашло у свјетски застој. Хотели се морају затворити. Јесу ли сада у ризику банкроти авиопријевозника и туроператора?

Господине Conrady, колико је коронска криза силовита за туризам?

 У индустрији сам већ 30 година, и доживио  сам кризу сваких неколико година. Започело је 1990. првим заливским ратом, који је био повезан с јаким падом ваздушног промета. Али оно што сада доживљавамо, ово масовно затварање јавног живота и привредних активности, јединствено је.

Луфтхансин шеф Carsten Spohr недавно је дао суморну слику будућности: “Глобална економија изгледат ће другачије од данашње, а ми ћемо имати мању Луфтхансу.”

Реченица има пуно истине. Мислим да ћемо на крају кризе пронаћи други свијет у туризму. Добици ће се, као и протеклих десет година, смањити.

Што мислите под вишком, добитком?

Навикли смо летјети свијетом по вољи, према вашем расположењу,по изузетно ниским цијенама, чак и на штету климе. Сад се поставља питање је ли такво путовање потребно.Резултат би могао бити спорији раст и смањивање путничке индустрије.

Неке ће авио компаније нестати с тржишта …

… Kонсолидација ће се појачати.  Организатори ће ићи у  стечајеве. Ово ће условити обим тржишта. То значи: мање је добављача, с вишим цијенама, што заузврат доводи до смањене потражње.

Вријеме авионских карата за 9 еура требало би проћи. Хоће ли посебно утјецати на нискобуџетне авиокомпаније?

Ваздушне компаније дијелом су финанцијски добро опремљене. Али та ће се средства потрошити брже него што ми замишљамо. Ако Луфтханса говори о 4 милијарде еура ликвидних средстава, таква ће се уштеда потрошити за отприлике два мјесеца.

Шта је сљедеће?    

Не могу замислити да ће се спасити национални превозници и нискотарифне авиокомпаније. Пакет за спас неће бити довољан свима. Раст нискобуџетних авиокомпанија могао би бити завршен, а неке ће авиокомпаније  доћи, пасти у други план.

А на страни туроператора? Прије пола године див као што је Thomas Cook   поднио је захтјев за банкрот ….

… Више нико о томе не говори. Повјерење у пакет аранжман масовно је претрпјело банкрот. Заштита новца купаца очито није успјела, али сада имамо пуно већи проблем. Ако се уздржавање од путовања и забране наставе, неки организатори у Њемачкој али И осталим крајевима свијета неће преживјети.

Је ли Thomas Cook  био само почетак?

Да, јер међу организаторима има пуно малих и средњих фирми. Оне такође често захтијевају депозите од клијената, готовинска плаћања, којих сада нема. Накнаде за рад по скраћеном  радном времену и друге мјере савезне владе тешко помажу.

Посљедњих година доживљавали смо хотелски бум…

Хотели чине исто. Kао и све друге компаније у туристичкој индустрији, даваљући услуга имају главни недостатак што не могу једноставно складиштити своје производе попут произвођача аутомобила. Овђе ћемо такође доживјети банкроте.

Ствари такођер постају тијесне за туристичке агенције. Сви морају привремено затворити своја врата.

Људи су све више повезани путем интернет, радећи у свом матичном бироу. Kупујемо путем интернета, јер су трговине затворене. Стационарне путничке агенције посебно трпе због пораста дигитализације. С друге стране, туристички портали на wебу су боље позиционирани.

Хоћемо ли путовати умјесто у љето, у јесен ?

За туризам, олуја долази из свих смјерова. Kао прво, ускршни празници остали празници су прошли  оставјајући нас  код куће. Уз то, у догледној ће будућности бити и финанцијских брига за људе. Радије могу без путовања, али не и без плаћања  закупа.

Одмор је далеко?

Одувијек смо мислили да је одмор основна потреба. Сада се учимо бољему.

Резервација одмора  за љето тренутно је превише ризична. Можда људи више планирају излете у регију, похађају интернетски течај језика или започињу нови хоби. Празници можда више нису нешто важно у портфељу планирања.

Нека крстарења недавно су постала узгајалиште вируса короне. Kога ће у будућности занимати оваква врста одмора?

Искуство из других криза показало је да туриста брзо заборавља. Вјерујем да бродарске компанијене  излазе из кризе ништа горе него остали сегменти привреде.

Али ако се ризик од инфекције настави још двије године?

Ако се морамо дуже бојати инфекције, крстарење је дефинитивно уздрмано. Врсте путовања такођер би се промијениле: мање градског туризма и мање клупског , колективног одмора, гђе имам пуно друштвених контаката. Можда ћемо бити више у природи или ће одмор на имању, фарми, бити атрактиван.

Хоћемо ли у будућности другачије путовати?

Ставови људи да путују сада би се могли промијенити. Узмимо пословног путника: они имају добро искуство с кућним уредом и видео конференцијама. Ако се ова група у будућности одрекне сваког трећег пословног путовања, имали бисмо структурни лом.

Што је с приватним путовањима?

Постоји фаза размишљања. Морам ли стварно толико времена сједити у авиону? Преиспитивање би могло почети сада. Утјецат ће се на пад  туризма,  који се не може брзо надокнадити.

О аутору

 Roland Conrady професор је туризма и саобраћаја на Универзитету Wоrms и научни директор Берлинског конгреса Међународне туристичке берзе у Берлину.    Prof. Dr. Roland Conrady, Scientific Director of the ITB Berlin Convention.   What are the topics you want to see at ITB Berlin Convention 2020?

 Преузето са линка:

https://www.stern.de/reise/deutschland/professor-dr–conrady—wir-haben-immer-gedacht–urlaub-sei-ein-grundbeduerfnis–jetzt-werden-wir-eines-besseren-belehrt–9198618.html

Превод: Слободан Д. Паповић (Херцег Нови)

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close