ИздвојеноТуризам

INTENZIVIRANE AKTIVNOSTI NA REALIZACIJI PROJEKTA MONTROSE

Projekat Montrose, koji je aktuelan od 2009. godine je, nakon ozvaničenja saradnje sa renomiranim brendom, dobio i novi zvaničan naziv “Ritz Carlton Montenegro“.  Drugu polovinu prošle godine  su karakterisale intenzivne aktivnosti radi izgradnje neophodne infrastrukture, kao preduslova za izgradnju budućeg luksuznog turističkog kompleksa, u skladu sa Ugovorom o zakupu.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je 11. septembra 2009. godine zaključila Ugovor o dugoročnom zakupu na 90 godina zemljišta površine od preko 500.000m2 na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica (zona rta Dobreč, Rose) sa konzorcijumom sačinjenim od kompanija „Northstar“ d.o.o. Podgorica i „Equest Capital Limited“ Jersey (UK). Pravosnažnost ugovora je nastupila 26. avgusta 2013. godine kada je potpisan Aneks I Ugovora, a u međuvremenu je Vlada s Konzorcijumom zaključila i Anex II, 01.februara 2018. godine. Sa hotelskom grupacijom „Marriott International“  ugovor je potpisan 31. jula 2019. godine, nakon čega je projekat dobio zvaničan naziv “Ritz Carlton Montenegro“. Potpisivanjem ugovora investitor se obavezao na garanciju od 30 miliona da će projekat biti završen u dogovorenim rokovima, kao i krovnom garancijom od 120 milona, kako bi Prva faza projekta izgradnje hotelskih sadržaja i vila bila završena do 2023. godine.

Izvođaču su izdati UT uslovi za projekat, dobijena saglasnost gradske arhitektice na idejno rješenje, započeta je procedura izrade pojedinačne procjene uticaja na baštinu (HIA).  Opština Herceg Novi je 11. septembra 2019. godine objavila tender za vršenje usluge izrade idejnog rješenja i Glavnog projekta za izgradnju lokalne saobraćajnice na Luštici, te je 28. oktobra 2019. godine odabrala kompaniju „PROFIL ING“ DOO kao najpovoljnijeg ponuđača a ugovor je potpisan je 25. novembra prošle godine. Rok za izradu predmetne dokumentacije je 4 mjeseca.

Na sastanku predstavnika Opštine Herceg Novi i Projektne kompanije dogovoreno da se ide u pravcu rješenja kako je to precizirano u PPPN-u za obalno područje i PUP-u Herceg Novog, odnosno da se postrojenje za tretman otpadnih voda gradi na Luštici, na lokaciji koja je udaljena 2-3 km od lokacije projekta „Montrose“, te da se ono gradi fazno. Projektna kompanija će finansirati izradu idejnog rješenja za prvu fazu postrojenja i dostaviti ga sa stručnim timovima iz Opštine Herceg Novi.

Kompanija koja trenutno radi projekat vodosnabdijevanja („HydroGIS Systems“ d.o.o. Podgorica) biće zadužena da uradi idejno rješenje za projekat izgradnje kanalizacione infrastrukture. Završen je projekat vodosnabdijevanja, a očekuje se i skori završetak njegove  revizije.

Ostvaren je značajan napredak u pripremi plažnog kompleksa Dobreč, koji će pored luksuznog restorana sadržati i pokaznu sobu projekta Montrose (investicija od oko 1,5 milion eura) . Intenzivirana je izrada idejnog rješenja za Fazu I Projekta koja uključuje 233 hotelskih smještajnih jedinica i 13 vila.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close