ЕкономијаИздвојено

INVESTITORI ZAINTERESOVANI ZA KUPOVINU KOMPLEKSA NA ŽANJICU I ZA “GALEB” U IGALU

Nakon šestog javnog poziva koji je “Vektra Boka” objavila za prodaju dijela imovine u Herceg Novom, interesovanje su iskazali privatni investitori za kompleks Žanjice i restoran “Galeb” u Igalu. To nam je potvrdio predsjednik odbora direktora “Vektra Boke”  Milić Popović a kako kaže nastojaće da zainteresuju investitore za motel “Dubrava”  i preostalu imovinu koja je shodno Planu reorganizacije u postupku prodaje.

-Mi oglašavamo prodaju za imovinu i postoje interesovanja. Svi očekuju da ta imovina bude čista od restitucije i da  onda uđu u aranžmane sa nama. Ono što je nama prioritet u ovom trenutku je da država udovolji našim zahtjevima i ponudi konkretne odgovore šta su njene obaveze, a šta nas  sa druge strane, kao kupaca.  U toku su pregovori i imamo zainteresovanog kupca za Žanjice,  i ja vjerujem da će taj posao biti brzo realizovan. Za „Galeb“ u Igalu  imamo zainteresovanih domicilnih investitora, neke kompanije iz Herceg Novog i tu su u toku  pregovori. Za motel „Dubrava“  za sada nema interesovanja i mi ćemo nastajati da  narednim oglašavanjem  aktiviramo kupce i dođemo do zainteresovanog strateškog partnera koji bi mogao valorizovati  i tu lokaciju.

Popović kaže i da čekaju saglasnost Savjeta za privatizaciju i Vlade na prodaju hotela „Plaža“, „Igalo“ i lokacija gdje su se nalazili hoteli „Tamaris“ i „Boka“ ali da im je prvenstveni cilj riješiti problem imovine koja je predmet restitucije.

-Zvaničan odgovor još uvjek nismo dobili ali to jeste u postupcima rješavanja u Savjetu za privatizaciju  jer smo mi tražili rješavanje pitanja iz pretprivatizacionog perioda vezano i za restituciju,imovinske i radne sporove koje su naslijeđeni tako da mi očekujemo pozitivan ishod –kazao je Popović navodeći da nijedan  od strateških investitora nece da ulaže svoj novac tamo gdje nema čiste imovinske slike.

-To je za nas istinski veliki problem i to je ono što je bio naš zahtjev od države da pomogne u riješevanju tih problema. Tražili smo ono  što je u skladu sa Zakonom. Sa naše strane ta imovina je kupljena na međunarodnom tenderu i u skladu sa pravilima koje je postavila država i mi smo tu imovinu platili i potpuno je u redu da ona sa druge strane bude oslobođena sporova da bi se ista ta imovina investiciono mogla valorizovati.

Podsjetićemo – stečaj je u kompaniju Vektra Boka  uveden u junu 2015. godine, zbog duga od četiri miliona eura prema Crnogorskoj komercijalnoj banci.  Od februara prošle godine teče rok za ispunjavanja Plana reorganizacije a Popović  kaže da su već ispunili obavezu prema prvom i drugom isplatnom redu.

Kupoprodajnim ugovorom iz 2007. godine stavljena je  zabrana na prodaju hotela „Plaža“, „Tamaris“, „Igalo“ i  parka „Boka“. Vektra Boka je u junu tražila saglasnost Vlade za prodaju tih objekata, jer u kompaniji smatraju da će na taj način odblokirati postupak investiranja u objekte kupljene prije 11 godina i stvoriti mogućnost da hoteli otpočnu sa radom punim kapacitetom.  S druge strane, prihodom koji bi dobili od prodaje hotela stvorili bi se uslovi za namirenje povjerilaca i realizaciju usvojenog Plana reorganizacije.

Iz “Vektra Boke” su predložili da Vlada Crne Gore donese zaključak kojim prihvata  obavezu da obešteti bivše vlasnike zemljišta na kome su izgrađeni hoteli, kao i na  preostalu imovinu Vektra Boke, koja je definisana kupoprodajnim ugovorom iz 2007. godine.

– Ukoliko nakon brisanja tereta i zabilježbi sa imovine i dobijanja saglasnosti od Savjeta za prodaju istih, Vektra Boka ne proda sve navedene hotele ili partnerski ne uđe u realizaciju plana investicija u iznosu od 64 miliona eura, u tri hotela: „Plaža“, „Tamaris“ i „lgalo“, u roku od 12 mjeseci od dobijanja saglasnosti, spremni smo da u skladu sa ugovorom vratimo cjelokupnu imovinu – navedeno je u zahtjevu Vektra Boke. Iz Vektra Boke su obećali  i da će, nakon stvaranja uslova za prodaju hotela ili partnersku realizaciju investicija, novi investicioni ciklus trajati pet godina, dok će za  stvaranje uslova za realizaciju biti potrebna godina.

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close