ДруштвоЕПККултура

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I KONCERT NA OTVARANJU 11. GUITAR ART SUMMER FESTA

Počeo je 11. Guitar art summer fest – izložbu fotografija  autora Milana Živkovića u galeriji  „Sju Rajder“  otvorila je u ime organizatora  istoričarka umjetnosti Ljubica  Lazić.

-Milan Živković je naš veliki prijatelj, majstor fotografije… Vrednosti koje je on do sada, kao Vojvođanin,  pokazivao publici imaju za temu pejzaže, motive koji pripadaju vojvođanskoj ravnici. Ali, postoji jedna luka gde niko nije video ništa sem odbačenih, zaboravljenih  brodova. Tu se ništa nije dalo videti, nikakva umetnost niti fotografija, ali  kada postoji umetnik kakav  je Milan Živković, koji svojim okom i kamerom  može da rasparča ogromne brodove i da iz njih izvuče iz svakog njihovog dela, svaki segment  i da mu  udahne novi život, novu percepciju, onda je rezultat ovakva izložba. To je upravo Milan uradio od rečnih brodova. On ih je sasvim izveo iz konteksta, svakoj svojoj kompoziciji udahnuo je samostalan život, što u smislu kompozicije, što u smislu kolorita. Dolazeći do ideje nove plovidbe  i dajući  nekim motivima  novo značenje, novi kontekst…rekla je Lazić.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/izlozba.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Na GASF-u  je počeo i  prvi koncert na Trgu Mića Pavlovića  –  nastupaju Roberto Fabrio kvartet i Amići string.

U susret ovim događajima danas je organizovana i konferencija za novinare na kojoj su govorili direktor  festivala Boško Radojković, sekretarka za kulturu  u Opštini Herceg Novi Tamara Lepetić, direktorka gradske Turističke organizacije Bojana Blagojević i Roberto Fabrio.

U ime organizacije GASF-a, a to je Guitar Art iz Beograda i JUK „Herceg fest“ iz Herceg Novog, te pokrovitelja Opštine Herceg Novi, Boško Radojković je istakao   da je ulazak  festivala u drugu deceniju  dodatna motivacija –  da u hercegnovskoj galeriji „Sju Rajder“ pokažemo izložbu fotografija  „Nova plovidba“ Milana Živkovića, da na svečanom otvaranju čujemo neobični spoj gitare i gudačkih instrumenata  –  našeg gosta iz Italije Roberta Fabria i njegov kvartet kao i Amići string  kvartet, motivacija je  da i sami započnemo novu plovidbu  kao festival koji je ocenjen kao manifestacija od značaja za grad, ali i motivacija  da još snažnije podržimo projekat kandidature Herceg Novog za Evropsku prestonicu kulture.

Roberto Fabrio  objasnio je da repertoar  čini muzika koju je on stvarao i koja je nedavno objavljena na novom albumu.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/roberto-fabri.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

– Raduje me ponovni  dolazak u Herceg Novi.  Gitar art predstvalja prestižnu manifestaciju u svijetu, kako po izuzetnim profesionalcima koji nastupaju na njemu, tako i po izutetno dobroj organizaciji – istakao je Fabri i objasnio da muziku zamišlja tako što zatvori oči i vidi Herceg Novi, predivan grad i predivno more. Ta slika za nega je  ram kroz koji čuje  muziku.  Prema njegovim riječima karakteristika novog albuma je  da ima više instrumenata, među njima dva gudačka.  Kao poseban kvalitet ističe saradnju  sa mladim ljudima,koji su sa ovigh prostora, a ocijenio je i da je  velika  stvar što je  Festival uspio sve okupi baš u Herceg Novom.

Sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Tamara Lepetić ocjenila je da Gitar art, sa novim idejama i ambicijama, predstavlja vjetar u leđa Herceg Novom ka novoj plovidbi  prema tituli Evropska prijestonica kulture.

Turistička organizacija je vrijedno radila i ove godine  zajedno sa Herceg Festom da obogati kulturno zabavni program,  rekla je Bojana Blagojević i apostrofirala da  čuvaju i one  tradicionalne među kojima je  GASF.

-Organizator na ovaj način pokazuje da je Herceg Novi grad umjetnika, grad festivala, a nadam se da ćemo tu tradiciju narednih godina unapređivati i održavati i izuzetno smo ponosni što je GASF dio projekta EPK 2021, kazala je Blagojević.

U duhu slogana „Nova plovidba“ Radojković je za sledeću godinu najavio mogućnost organizacije  flamenko spektakla na Kanli kuli.

PROGRAM GASF

Boško Radojković  detaljnije je govorio o programu ovogodišnjeg festivala:

– Sutra  je na programu  duo  gitara i klarinet , Zoran Krajišnik  profesor sa novosadske Akademije i Aleksandar Tasić poznati klarinetista. U srijedu duo iz Slovenije u kombinaciji gitara glas. Predstaviće nam se gitarista  Damjan Stanišić i Alja Petrić iz Slovenije sa malo popularnijim programom,  više je to program namjenjen Novljanima nego ljubiteljima klasične muzike. Imamo u četvrtak Mineapolis Guitar kvartet i riijetku priliku da čujemo duo, trio pogotovo kvartet iz Amerike… U petak  nastupa Darko Bageski, profesor skopske Akademije, po prvi put i to je jedini resital klasične gitare na ovogodišnjem festivalu. Poslednje večeri predstavnici crnogorske gitare Ivana Cikić i Petar Dobričanin predstaviće nam se kombinacijama u duu i solo repertoarom. Svi će svakodnevno od 10 do 13 u Muzičkoj školi imati nastupe za polaznike kursa koji će se predstaviti poslednje  festivalske večeri.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close