ДруштвоКултура

IZLOŽBA NA ŠPANJOLI NA KRAJU ARTIST IN RESIDENCE-A

Na Španjoli  će večeras (22.09.) biti otvorena izložba radova umjetnika Ivane Babić iz Budve, Dimitrija Stojmenova iz Užica i Zlatka Krstevskog iz Prilepa, kojom se i zatvara Arstist in Residence Španjola Fest 2018. Početak je u 19 sati.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi na temu “Objekat”, koji su nastali tokom sedam dana umjetničke kolonije Artist in Residence programa. Svaki od autora će u okviru različitih prostora kula na Španoli predstaviti svoja djela. U jugoističnoj kuli Zlatko Krstevski predstaviće oslikana platna u jugoistočnoj kuli Španjole. Ivana Babić izlaže oslikana stakla koja će biti postavljena u vidu prozora na nekoliko objekata na Španjoli, a Dimitrije Stojmenov će prikazati svoje grafike i multimedijalni kratkometražni prikaz svog viđenja Herceg Novog i njegovog nasljeđa.

Učesnici Kolonije su prisustvovali i u ostalim programima – predavanjima, umjetničkim radionicama i drugim aktivnostima, sve u cilju da zajedno sa organizatorima iz NVO Sinergije pokažu da Španjola može da zasluži novu namjenu i postane umjetnička rezidencija.

Na čelu programa Artist in Residence Ana Bulatović, na kraju ove treće Artist in Residence programa je istakla:

-Ove godine ugostili smo tri značajna umjetnika iz Makedonije, Srbije i Crne Gore i oni su fascinirani Španjolom, najljepšim pogledaom na Bokokotorski zaljev, predivnim vremenom i svojom sinergijom pokazali da Španjola treba da bude umjetnička rezidencija i prostor za kreativne sadržaje. Sada je na nama Novljanima, prije svega onima koji vide i žive život drugačije, učestvuju u njemu i  žele dobro svom gradu, da oživimo Španjolu. To je naša misija da Španjola zavrijedi naziv Rezidencija Umjetnosti u Herceg Novom, kazala je Bulatović.

Program ARTIST IN RESIDENCE, već nekoliko godina okuplja umjetnike iz regiona koji borave, rade, umjetničke se izražavaju na tvrdjavi u eko kampu. Pored toga oni upoznaju Herceg Novi i njegove vrijednosti i slušaju zanimljiva predavanja. Ove godine to su bila predavanja “Fortifikaciona arhitektura Venecijanskog perioda u Boki”, prof. dr Ilije Laloševića i Robin Gellately Smitha “Održive gradnje i razvoj”.

Cilj Španjola Festa je da se odbrani kulturna zaostavština od privatizacije i da jedna od naših najznačajnih vrijednosti u Herceg Novom ostane u rukama naroda, kazao je Vuk Čvoro pokretač NVO Sinergija.

-Ovaj projekat je podjednako kulturni, edukativni, umjetnički  ekološki, ali baziran na čuvanju naših vrijednosti, kulturne i istorijske baštine. To je projekat koji jednako promoviše nauku, arhitekturu i urbanizam, prije svih ali i druge oblasti, turizam, ekologiju, umjetnost i istoriju. I ono što je, vjerovatno najznačajnije to je program za mlade i njihovu budućnost, istakao je Vuk Čvoro.

Večeras je nakon otvaranja izložbe na Španjoli planirani muzički program u okviru kojeg će nastupiti DJ-evi Marija S, Branko Djurovic i Ivan iz Double Needle Project-a.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close