Друштво

IZLOŽBA O STRADANJU ROMSKOG NARODA – ISTORIJA KOJU TREBA POŠTOVATI

Izložba aterfakata, čija postavka obuhvata arhivsku građu  i brojna dokumenta iz perioda Velikog rata, 1914-1918. godine  o stradanju Roma otvorena je sinoć u foajeu Dvorane Park.

Autor izložbe dr Dragoljub Acković, koji je član Svjetskog parlamenta Roma i generalni sekretar Evropske romske unije, je istakao da ova izložba ukazuje na tragičnu prošlost romskog naroda kakvu ne bi poželio nikome:

– Kad gledate fotografije , vidjećete 100 djece i žena. Muškarca nema nigdje jer su ubijeni, u zatvoru, u raznim vojskama, svuda po malo i to je dokaz kako se postupalo prema ovom narodu. Dopisnice prikazuju istoriju, kulturu, zanimanje, i način života. Na mnogim fotografijama vidite dobro obučene oficire njemačke, austrisjske , mađarske i vojnike sa uglancanim čizmama i toplim odjelima koje su ispred romske djece koja su uglavnom bosa uglavnom u snijegu.

Acković, koji je bio i urednik romskog programa na radio Beogradu, 40-ak godina se bavi ovom problematikom, i kako je istakao pokušao je i čini mu se i uspio da napravi dio romske istorije.

– Učestvovao na mnogim skupovima, priredio 20-ak knjiga iz istorije kulture jezika Roma. Napravio 50 –ak izložbi i  i s pravom kažem da romski narod ima istoriju. To što sam ja uradio je samo jedna sitnica koja pokazuje prije svega da je romski narod , kao i mnogi drugi veoma teško živio i preživio Prvi svjetski rat. Gotovo slično se događalo u Drugom svjetskom ratu. Na ovoj izložbi prikazano je stotinjak artefakata, koji se nalaze u muzeju Romske kulture u Beogradu i koji pokazuju da postoji način da se romska istorija, kazao je Acković.

Direktor Demokratskog romskog centra Ivan Toskić kazao je da su Romi narod koji nepostoji zato što nisu ravnopravni i što se u svakom trenutku osjećaju ugroženim.

– Ne postojimo u jednom normalnom društvu koje će nas cijeniti i poštovati baš onakve kakvi jesmo.Razmišljam da li ta naša sudbina romska da prestane. Mi smo ljudi koji ne cijene materijalno bogatstvo jer ga nikada neće imati ali imamo dušu i duhovno bogatstvo, nosimo suzu u očima i tugu u srcu koja je velika. Naša muka je velika i rad svih nas ovih 40 godina  usmjeren je na boru za emancipaciju našeg naroda, kazao je Toskić.

 Organizator  izložbe je Demokratski romski centar iz Podgorice, suorganizator Zanatska zadruga „Plamen”, a izložba u Herceg Novi je priređena zahvaljujući podršci opštinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje i Javne ustanove kulture „Herceg Fest“.Prikazan je i kratki film o istoriji i kulturi Roma.Izložba je prikazana i u Parizu, Strazburu, Beogradu, Sarajevu, a ovo je četvrta u Crnoj Gori.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close