Друштво

IZRADA GLAVNOG PROJEKTA SANACIJE KLIZIŠTA PRVI KORAK KA SANIRANJU KANLI KULE

Već dva mjeseca traje izrada projekta sanacije klizišta u širem zahvatu Kanli kule koja je povjerena nikšićkoj firmi Geotehnika Montenegro. Procijenjena vrijednost  projekta, kojeg finansira Uprava javnih radova Crne Gore, bila je 300 hiljada eura, međutim, prihvaćena je ponuda Geotehnike od 219.615 eura, sa PDV-om. Reviziju glavnog projekta radiće podgorički Civil engineer. Za taj posao Uprava je opredijelila 50 hiljada eura, međutim, Civil engineer će taj posao obaviti za 27.600 eura. Glavni projekat trebalo bi da bude završen do novembra naredne godine.

Sanacija klizišta je prvi dio velikog projekta sanacije tvrđave Kanli kula, započetog prije dvije godine.  Da postoji veliko klizište od magistrale do crkve Sv. Arhanđela u Starom gradu, koje je prouzrokovalo i oštećenja na Kanli kuli, utvrđeno je tokom istražnih radova obavljenih 2017.

Istražni  radovi su pokazali da je klizište koje je zahvatilo površinu više od tri hektara, prouzrokovalo  oštećena na tvrđavi Kanli kula.

Kako nam je ranije kazao prof. dr Duško Lučić iz Instituta za građevinarstvo koji je bio u stručnom timu, da bi se sanirala tvrđava neophodno je završiti sanaciju klizišta, što podrazumjeva  geološka istraživanja i izradu projekta sanacije.

-Nakon sanacije klizišta potrebno je godinu i po dana hidrološki pratiti taj teren i tek onda ukoliko nema promjena početi sanaciju tvrđave. To je postupak koji će sigurno trajati nekoliko godina – kazao je Lučić.

Ambasada Republike Turske u Crnoj Gori zainteresovana je da, u saradnji sa gradom i državom, nađe model da pomogne projekat sanacije Kanli kule i klizišta koje prijeti ovoj tvrđavi. To je tokom posjete Herceg Novom ljetos poručila turska ambasadorka u Crnoj Gori, Songul Ozan. Ona je sa saradnicima – zamjenikom Bledom Kačarem i savjetnicom za trgovinske odnose Derijom Koč, pozvala rukovodstvo Opštine da razmotri kandidovanje projekata u Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close