Kultura

Jača saradnja ministarstva kulture i Festivala filma Jugoistočne Evrope

Ministarstvo kulture  podržaće  realizaciju Festivala filma Jugoistočne Evrope u Berlinu, Parizu i Ningbou. Ugovor o sufinansiranju, su potpisali Pavle Goranović, ministar kulture i Jordan Plevneš, predsjednik Festivala. Ministar Goranović je istakao da realizacija Festivala filma Jugoistočne Evrope ima poseban značaj za međunarodnu afirmaciju domaće kinematografije, a Plevneš je, uz zahvalnost zbog kontinuirane podrške Ministarstva ,  izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da crnogorski filmski projekti, tokom Festivala, zavrjeđuju posebnu pažnju jednako publike i stručne javnosti. Tokom festivalskih izdanja u  Njemačkoj, Francuskoj i  Kini, u maju i junu ove godine, crnogorska kinematografija biće zastupljena prezentacijom savremenog stvaralaštva, dok će u saradnji s Crnogorskom kinotekom biti predstavljen portret reditelja Veljka Bulajića.

Podsjetićemo, ova saradnja inicirana je tokom Filmskog festivala u Herceg Novom, a Jordan Plevneš je, boraveći na FFHN-MFF ocijenio da je upravo hercegnovski festival  odigrao istorijsku misiju u plasiranju kinematografije jugoistočnih evropskih zemalja.

Ovdje je rođena ideja o osnivanju pariskog festivala SEE a Paris, filmskog festivala jugoistočno evropskih zemalja koje sada imaju mogućnost da u okviru ovog programa plasiraju svoja najbolja filmska ostvarenja. FFHN – MFF je osnova svega toga, zahvaljujući ovom festivalu mi smo se upustili u jednu avanturu da, nakon svih istorijskih tragedija koje su se desile na ovom prostoru, napravimo jednu renesansu na afirmaciji kinomatografije svih zemalja– od Slovenije do Turske. Za mene je ovaj festival posebno značajan na planu tog otkrića jugoistočnih kinematografija, jer njegova tradicija svih ovih  godina je uspostavila jedan istorijski i estetički kriterijum ali i kredibilitet, rekao je Plevneš

Već 2014. u Parizu je na  Filmskom festivalu SEE a Paris ili Jugoistočna Evropa, u poznatom pariskom bioskopu Entrepot, na svečanom otvaran,  prikazan petnaestominutni film o našem festivalu i Herceg Novom. Dobra saradnja od tada se stalno razvija što upečatljivo pozicionira FFHN-MFF ali i kinematografiju Crne Gore na mapu evropskih festivala.

 

 

 

Tags

Povezane Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
Close