Економија

JAVNI POZIV ZA UVOĐENJE, SERTIFIKACIJU I RESERTIFIKACIJU SISTEMA KVALITETA I BEZBJEDNOSTI HRANE U 2019. GODINI

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane u 2019. godini. Ovo je prvi u nizu javnih poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, predviđenih Agrobudžetom za 2019. godinu, saopštavaju iz ministarstva.

Namjena podrške je nadoknada dijela troškova za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane: ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER.

Ovim javnim pozivom uređuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava. Pravo na korišćenje podrške imaju pravna lica i preduzetnici, kojima je pretežna djelatnost proizvodnja i promet poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane za životinje, koji su upisani u registre Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zavisno od sektora proizvodnje i vrste proizvoda i/ili Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Podrška za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane utvrđuje se u odnosu na procijenjenu vrijednost projekta, bez PDV-a. Maksimalno učešće budžetskih sredstava iznosi do 50% ukupnih troškova, a najviše do 4.000,00 €.

Prihvatljive investicije su investicije realizovane (završene) od 01.01.2019. godine do datuma podnošenja prijave. Rok je do 15. novembra 2019. godine.

Uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane u proizvodnji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je preduslov za podizanje kvaliteta i dalji rast konkurentnosti domaćih proizvođača, kako bi obeybijedili ili poboljšali plasman na domaćem, posebno turističkom tržištu, ali i stvorili preduslove za izvoz na regionalno, evropsko i svjetsko tržište.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close