ИздвојеноКултура

JAZZ BAY FESTIVAL – FESTIVAL KAKAV JE NEDOSTAJAO HERCEG NOVOM

Dvodnevni JAZZ BAY festival počeo je sinoć koncertom Novljanke Ive Kostić, koja je  u Dvorani „Park“  promovisala i svoj prvi  album  „Đorđijana“ i publici darivala upečatljivo –  jazz standarde, u novim aranžmanima. Premijerno je u svom rodnom gradu Iva izvela i   numeru  „Lessons“, za koju je pisala i muziku i tekst, tokom  studija na prestižnom Berkeley College-u.

Festival je i ove godine, šeti put,  osmislila i realizuje  hercegnovska  NVO Jazz Bay, u saradnji sa pokroviteljima i brojnim prijateljima. Direktorica  NVO Nada Karadžić kaže  da  iako gledalište Dvorane „Park“  nije bilo puno očekuje da će narednih godina  festival privući i novsku publiku ali i goste našeg grada, jer je  ovakav festival, kako ona smatra nedostajao Herceg Novom.

-Naša namjera kao organizatora je da Festival traje mnogo više dana, a samim tim što je otvoren Porto Novi , namjera je i da napravimo  dvije večeri u centru grada , dvije u Porto Novom. Moja ideja je i veče jazza na brodu , to će biti zastupljeno naredne godine i mislim jako posjećeno, kaže Karadžić.

Naša sagovornica ističe  da je ideja za pokretanje festivala  bila činjenifca da je ovakav festival  zastupljen u svim većim gradovima Evrope i svijeta, a privlače posebnu  klijentelu.

-Dok sam bila direktorica Muzičke škole imala sam kolegu Dragana Karla Đorđevića , fantastičan je  jazz muzičar i on mi je   bio inspiracija. Osim ovog pravim i festival horova 20. i 21.septembra, podsjeća Karažić.

Jazz bay festival otvorila je  sekretarka za kulturu i obrazovanje  Ana Zambelić Pištalo i naglasila da je grad i ovog ljeta  prepoznat po  kulturnoj ponudi i festivalima koji postavljaju standarde, pa je i time  zaslužio  manifestaciju posvećenu džezu.

– Ovaj festival donosi nam pravac koji je odjeknuo svijetom, pomjerio granice, donio uzbudljive promjene, a danas se slavi kao glas slobode, mira i tolerancije. Iz tog razloga, Opština Herceg Novi je sa zadovoljstvom podržala festival, poručila je  Zambelić Pištalo.

NA ZAVRŠETKU 6. JAZZ BAY FESTIVALA SEKSTET ZVJEZDANA RUŽIĆA

Na završnoj večeri Jazz bay festivala, večeras u Dvorani „Park“ planiran je  koncert  seksteta Zvjezdana Ružića  koji je do sada objavio tri albuma a za novsku publiku će izvesti najpopularnije numere sa sva tri.

– Velika mi je čast ove predivne priče što ću nastupiti na festivalu  sa mojim sekstetom koji ima tri albuma, za koja smo dobili četiri Porina. Sekstet se bazira na mojoj autorskoj muzici . Pokušavam spojiti hrvatsku tradicionalnu muziku sa američkim džezom , uz pomoć mojih kolega i prijatelja, tri Slovenca, tri Hrvata. Nadam se da ovo nije poslednji put da se vidimo već da će to biti i češće. Biće romantično, energično, etno, pozivam sve zainteresovane da dođu, da nas bude što više, da slavimo muziku i da dijelimo ono što jedni drugima možemo dati, poručio je Ružić.

Početak koncerta je u Dvorani Park u 21 sat.

Nakon  koncerta seksteta Zvjezdana Ružića, kao i sinoć, predviđen je  jam session  sa  Miodragom Šuletom  Jovovićem, Brankom Markovićem i Martinom Đorđevićem u kafeu „Boka“ od 23 sata.  Među ljepšim trenucima prve festivalske večeri bio je, nakon duge pauze,  nanstup našeg sugrađanina Dragana Karla Đorđevića, jednog od idejnih pokretača ovog festivala ali i sjajnog džez muzičara kome su se pridružili    i Enes Tahirović i  Đuro Poznanović.

V.V.

Fotografije: Duško Vukić

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close