ДруштвоКултура

JELENA JANJETOVIĆ: UMJESTO  EKONOMIJE – FOTOGRAFIJA, A IZ BEČA U ĐENOVIĆE

Novljanka Jelena Janjetović,  završila je Ekonomski fakultet , ali je sasvim posvećena   fotografiji kojom je počela  da se bavi još dok je živjela i radila u Beču. Tamošnji fotografi, kako kaže  za naš program i Portal, podstakli su želju da promijeni profesiju. Učinila je to i nije se pokajala. Baš kao što nije zažalila što se vratila u Novi odnosno Đenoviće.

-U Beču sam izučila fotografski  zanat, ali odlučila sama da se vratim u Đenoviće. Ovdje je duša, sve što me ispunjava, podstiče na rad i kreativnost. Ovdje je fantastična priroda, iako sam dosta putovala nisam vidjela ljepšu zemlju za fotografiju. Ekonomija jeste bilamoj prvi izbor, mada u  familiji imam dosta umjetnika, tako da je u nekom trenutku to postalo prioritetno, uostalom,  najbolje stvari dese se kad ih ne očekujem. Sve je počelo od fotografija prirode, a najtežim postignućem smatram „hvatanje“ ptica jer se treba fokusirati na oštrinu, detalje, boje. Poslednjih godina pratim razne lijepe događaje u životima ljudi, događaje pratim na nivou  grada iCrne Gore, a nezaobilazno je i komercijalno fotografisanje, kaže naša sagovornica.

Osim velikog zadovoljstva fotografija tako pruža  i materijalnu sigurnost, a spojiti lijepo i korisno san je svakog čovjeka. Da posvećenost daje dobre rezultate potvrđuje činjenica da su se Jelenine fotografije našle u dvije značajne postavke u uglednim institucijama.

-Moje tri fotografije su izložene u Pomorskom muzeju u Kotoru a izabrane su  na konkursu „Priroda Boke“, čast mi je što se tamo nalaze. Iz Minsitarstva kulture su svojevremeno raspisali konkurs „Prirorne ljepote Crne Gore“ a moja fotografija je, prije dvije godine,  pronašla put do Brisela, objašnjava Jelena.

Osim fotografije njena ljubav je i muzika pa na  nju  naslanja  naredni projekat.

– Moj cilj je ljude zainteresovati za rok scenu koja je kod nas zapostavljena. Naš  bend koji snima prvi album Light under the black mountin, a  već četvrtu godinu organizujemo Christmas Jam , koji će se ove godine našu veliku radost održati u Đenovićima 17.decembra. Doći će nam u goste i muzičari iz Hrvatske, kao i bendovi iz Crne Gore i Đenovića, gdje rade izuzetni mladi i perspektivni muzičari. Dosta je kvalitetnih svirki koje nisu propraćene, bendovi su malo promovisani kako stariji tako i mladi bendovi koji traže prolaz do publike da bi popularisali rok u odnosu na trenutno  favorizovanu muziku. Cilj je  i da napravimo FB i Instagram stranu, koje bi to zaboravljeno promovisali, sa fotografijama i video zapisima kako bi  približili muziku koju sviramo širem auditorijumu. Tome bi pomoglo i kada bi naši vlasnici kafića i restorana češće angažovali domaće bendove jer je živa muzika neprevaziđena, nešto što se ne može porediti ni sa čim, uvjerena je Jelena.

Kreativnost, mašta, spontanost, entuzijazam, veselje, ljubav, zaigranost, sve to možemo čitati sa njenih fotografija,  posebnu energiju osjetiti uz muziku koju svira, a našu  ocjenu možete provjeriti za sada i do neke izložbe na njenom instagramu odnosno u Đenovićima 17. decembra uz živu svirku.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close