ДруштвоИздвојено

JP MORSKO DOBRO: USKORO POČINJE KONTROLA KIVALITETA MORSKE VODE

Za mnoge je sezona kupanja krenula još krajem aprila, zahvaljujući  izuzetno toplim danima i pristojno toplom moru – 20 stepeni. Voda je čista, gužvi nema, a iz Javnog preduzeće za upravljanje morskim dobrom najavljuju da uskoro kreće i  njihov redovni program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima tokom ljetnje sezone.

Praćenje kvaliteta morske vode redovno je  od 1996. godine, a od 2010.  Program se realizuje u skladu sa Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji voda  i sa ostalim nacionalnim i međunarodnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, voda i mora. Program je   usklađen i sa osnovnim zahtjevima Direktive EU  o kvalitetu voda za kupanje i rekreaciji i Međunarodnim programom Plava zastavica.

Nije na odmet znati da se uzorak morske vode koji se analizira uzima sa središnjeg dijela kupališnog prostora, na dubini od 1, 30 metara ispod površine vode. Uzorak mora biti analiziran u okviru 24 sata. Prilikom uzimanja uzorka, bilježe se  podaci o vremenu i meteo uslovima , evidentiraju eventualni  izvori  zagadjenja i drugi elementi  koji mogu imati uticaj na kvalitet morske vode. Za kupanje i rekreaciju  vode se  kategorišu kao K1 – što znači odličan i K2 što je oznaka za zadovoljavajući kvalitet.

Prošlogodišnje ispitivanje završeno je u spetembru, a rezultati su bili dobri – na 98 odsto kontrolisanih kupališta voda je bila  odličnog kvaliteta, a samo na dva  odsto zadovoljavajućeg.

Praćenje kvaliteta morske vode ovog ljeta  biće organizovano na preko 100 kupališta na crnogorskom primorju, počeće, kako je najavljeno ovih dana, a iz JP Morsko dobro kažu da će opet postaviti tzv  pametne bove za mjerenje temperature mora, vazduha, saliniteta i UV zračenja u Budvi, Baru i Kotoru.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close