Uncategorized @srИздвојеноКултура

JUBILEJI “DANA MUZIKE” UZ NOVI KLAVIR I UČEŠĆE VIŠE OD 40 UMJETNIKA

Međunarodni festival  “Dani muzike”   trajaće od sutra (10. jul) do 20. jula i odvijaće se u znaku dva jubileja, 35 godina od osnivanja i 15 od obnavljanja manifestacije kojoj je  u tom periodu  producent Herceg Fest, informisala je na konferenciji za novinare  direktorica  ove ustanove Gordana Krcunović.

– Kao i na svim manifestacijama čiji je producent „Herceg fest“ i koje su od značaja za grad, njegovu kulturu i turističku ponudu, Opština  Herceg Novi uz finansijsku podršku Turističke organizacije, je pokrovitelj ovog festivala. Ministarstvo kulture tradicionalno podržava  festival, pa je na konkursu za sufinansiranje manifestacija i festivala, „Danima muzike“ opredjeljen iznos od 8 000 eura. Kalkulacija troškova za festival, koja iznosi oko 30 000 eura, je značajno umanjena  učešćem lokalnih privrednika, informisala je Krcunvić i precizirala da su dugogodišnji sponzori  i partneri festivala  hotel „Sun resort“ a pridružili su se  i „Blue line“ i kompanija „OHM Mamula Montenegro“.

Krcunović je posebno zahvalila ovoj kompaniji, menadžmentu lokalne uprave, umjetnicima koji su nastupali na 34. „Danima muzike“, hercegnovskoj grupi „Exodusi“  i pojedincima koji  su donacijama učestvovali, i još učestvuju u  zamašnoj investiciji kupovine novog klavira.

Njena poruka bila je i da je  klasična muzika je uvijek moderna i savremena, a jezik muzike univerzalan i svima razumljiv,  jezik koji probija sve distance – vremenske, kulturološke i generacijske. To je dovoljan razlog da ovaj reprezentativni festival bude posjećen, uvjerena je Krcunović.

I predsjednica Umjetničkog savjeta festivala, Milena Lučić zahvalila je svima koji u dugom nizu godina podržavaju festival i dodala da  je to najbolji dokaz da je  festival postao tradicija ovoga grada. Izdvojila je posebno  doprinos selektora i umjetničkog direktora, maestra  Borisa Kraljevića, koji  zahvaljujući svom velikom međunarodnom ugledu dovodi umjetnike svjetskog nivoa.

-On  i sam, učestvujući na festivalu,  vraća se svom gradu i  najdražoj publici. Ove godine,  angažovan je i oko nabavke klavira, što  ovaj grad  zaslužuje. Kolika je to bila potreba govori detalj sa prošlogodišnjeg festivala, kada su se neki svjetski umjetnici, djelimično ili u potpunosti, odrekli  honorara da bi doprinijeli nabavci klavira. Zato  nije fraza kada se kaže da mnogi stvaraoci, umetnici, književnici, pjesnici, muzičari i svi ostali koji borave povremeno ili stalno u našem gradu ostavljaju ovdje dio sebe, svoje duše i svoje umjetnosti. Sa sobom odnose dio topline ovih ljudi, grada i Mediterana. Našoj mladosti moramo stalno napominjati da se mostovi koji su izgrađeni na ljepoti umjetnosti, prijateljstvu i povjerenju ne mogu lako srušiti, i da nam je takvih mostova potrebno što više, rekla je Lučić.

Boris Kraljević  informisao je da je novi klavir Yamaha nabavljenu Hamburgu, da će publici biti predsatvljen na koncertu mladog pijaniste Andrije Jovovića 12. jula u Dvorani Park i istakao uvjerenje  da će biti ohrabrenje umjetnicima da nastupaju u solističkim recitalima ili kao članovi kamernog ansambla, a možda i sa orkestrom.

-Ovogodišnji program je koncipiran onako kako sam ja to mnogo puta zamislio, a ove godine, i na sreću – u godini jubileja, se ostvarilo; da na sceni Kanl kule „Dane muzike“ otvori hor „Collegium musicum“ sa  maestrom Draganom  Jovanović iz Beograda. Kada se kaže „Collegium musicum“ prvo se, naravno, pomisli na Darinku Matić – Marović, našu dragu i legendarnu sugrađanku, koja je tokom svoje neobično plodne i uspješne karijere, bila inspiracija i direktna podrška mnogim mladim muzičarima, a među najreprezentativnijim njenim sljedbenicima ili nasljednicima je upravo  maestra Dragana Jovanović. To je koncert koji je na otvaranju tradicionalno 10. jula, „Dani muzike“ prvi put idu na Kanli kulu i sve ljubitelje vrhunskog, najboljeg horskog pjevanja pozivam da uživaju u pažljivo izabranom sjajnom repertoaru, rekao je Kraljević i potom predstavio i ostale učesnike ovogodišnjeg programa.

Trio iz Češke nastupiće 15. jula, a  tri koncerta 16, 18. i 20. jula, rezervisani su za nastupe  ansambla iz Tokija (Enseble of Tokio) sa kojim će na finalnoj večeri nastupiti i maestro Kraljević.

O nastupu akademskog hora Collegium musicum govorila je dirigentkinja  Dragana Jovanović, naglasivši  zadovoljstvo  zbog činjenice da je osnivač i dirigent ovog uspješnog hora od osnivanja bila Novljanka  Darinka Matić Marović.

– Od srca želim da čestitam gradu Herceg Novom što već 35 godina uspeva da održi tradiciju ovog izuzetno značajnog festivala, ne samo za Crnu Goru nego za region uopšte. Vremena i nisu bila tako naklonjena kulturi i umetnosti, ali vi ste se izborili da se ovaj festival, ne samo održi, nego da zaista ostane u vrhu festivalskog života regiona, rekla je Jovanović.

-Mi smo želeli, a to je pre svega bila i ideja umetničkog direktora Kraljevića, da taj koncert bude posvećen,  da bude u čast Darinke Matić – Marović. Zato smo napravili program koji i  svojim naslovom „Odjeci“ govori o tome da je to ansambl koji je na neki način zadužbina Darinke Matić Marović,  a ja, s obzirom na to da je ona moja „duhovna majka“  sa radošću prihvatam, da  nastavim tu tradiciju da ovaj ansambl  ostane vezan za Boku Kotorsku i posebno za Herceg Novi, ispričala je Jovanović i potom predstavila program sutrašnjeg koncerta.

-Izvodićemo većinu onoga što je Dara već postavila godinama unazad, obnovili smo neke od tih kompozicija, Mokranjčevu liturgiju koju zaista dugo nismo pevali, a mislim da je sad dobar trenutak da nešto od toga izvedemo, zatim čuvene „Bačke pošalice“ nekadašnjeg dekana Muzičke akademije u Beogradu Dušana Kostića; to je Darin hit! Sad smo ga povratili, da jednostavno imamo taj  okvir nekog programskog koncepta na onaj način kako je ona to osmišljavala i vodila. Malo smo ga obogatili, ali minimalno, jer zaista želimo da podsetimo na sve ono što je bilo dobro; ipak je to ansambl koji postoji preko 45 godina. Mislim da je dobra ideja bila što sam izabrala za solistkinju jednu vašu Novljanku – Maju Dabović koja će nastupiti sa našim horom. Nastupiće još jedan naš student, Nikšićanin Filip Vučić, tako da smo čini mi se napravili neku dobru vezu da pokažemo sve ono što znamo, što bismo želeli i čemu i dalje stremimo, objasnila je Jovanović.

-Dani muzike“ su najbolji način da, kada je riječ o kulturi, počnemo ovogodišnju ljetnu sezonu, kako programski, tako i sadržajno, poručila je skretarka za kulturu  Opštine Herceg Novi Ana Zambelić  – Pištalo

– Opština Herceg Novi je tradicionalni pokrovitelj festivala „Dani muzike“ što je i pokazatelj načina na koji lokalna uprava gleda na ovaj festival, koji definiše festivalom od značaja za razvoj kulture u našem gradu. Ovogodišnji 35. festival je izuzetno značajan po dvije osnove; kada govorimo o programu, koji je ove godine unaprijeđen i izuzetno bogat, a ja bih rekla i u onom drugom dijelu pokazatelj jedne kvalitetne i dobre saradnje između javnog i privatnog sektora.

Zambelić Pištalo je posebno zahvalila  Dragani Bećirović – predstavnici  kompanije „OHM Mamula Montenegro“ koja je na  kvalitetan način  pokazala  društvenu odgovornost  i pomogla kupovinu klavira.

PR savjetnik švajcarske kompanije“Orascom development holding“, odnosno njenih kompanija u Crnoj Gori – „Luštica development“ i „OHM Mamula Montenegro“ Dragana Bećirović naglasila je da je kompanija „OHM Mamula Montenegro“ prihvatila inicijativu „Dana muzike“, kao velikog i tradicionalnog umjetničkog festivala koji se odvija u Heceg Novom već tri i po decenije, da podrži kupovinu, odnosno nabavku novog muzičkog instrumenta.

-Naša podrška ovom projektu iznosi 10 000 eura, i to je iznos koji je zaista sa velikim zadovoljstvom opredjeljen. ..Budući da je „Orascom“ globalni lider u razvoju integrisaih turističkih destinacija; mi sebe ne smatramo samo pukim graditeljima, nego zapravo kreatorima društvenih zajednica. Vjerujemo da je kultura, i podrška kulturi zapravo osnova razvoja svake zajednice. Zbog toga su donacije koje dajemo kada su u pitanju kulturni projekti, naročito kroz kompaniju „Luštica development“,  već godinamaveoma prisutne u velikim iznosima  u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori, i to je tradicija koju ćemo nastaviti i u budućnosti, rekla je Bećirović i podsjetila da je kompanija „OHM Mamula Montenegro“  već treću godinu i među najvećim pokroviteljima operskog festivala „Operosa“ koji se održava na Kanli kuli u Herceg Novom svake godine.

Konferenciji za novinare koju je vodila Tanja Bošnjak prisustvovala je i Rita Lukas u ime sponzora festivala „Hungest hotel Sun resort“.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close