Култура

KATALOG: NOVA CRNOGORSKA KINEMATOGRAFIJA 2006 -2016  PREDSTAVLJEN NA HERCEGNOVSKOM FILMSKOM FESTIVALU

Na 30. FFHN – MFF promovisan je danas u Mediteranskom zdravstvenom centru i Katalog crnogorske kinematografije 2006-2016 – projekat  koji realizuju  Ministarstvo kulture i Crnogorska kinoteka  i koji  predstavlja svojevrstan pregled filmskog stvaralaštva u državi u protekloj deceniji i u segmentima dugometražni igrani, kratki igrani filmovi, serije, animirani i dokumentarni filmovi.

Urednica Kataloga je Aleksandra Cerović, uvodnog teksta „Stvar volje“  Sehad Čekić,  a saradnici Srdan Škuletić, Ksenija Stanković i Nataša Kovač Martinović.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/123-katalog.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

-Postoji mnogo uglova iz kojih bi se mogla opisati protekla decenija crnogorske kinematografije. Na stranu sve subjektivne projekcije i ovaj katalog je potvrda da je kinematografija činjenica i bitan generator kulturnog izraza savremene Crne Gore. Zaključaka o protekloj deceniji je mnogo ali je jedan neminovan, a u njegovom definisanju poslužićemo se internacionalnim nazivom kratkog filma Dušana Kasalice „Biserna obala“- „Amatter of will“ koji, moguće nenamjerno opisuje poslednjih deset a vjerovatno i sve godine crnogorske kinematografije bez izuzetka „ stvar je to volje“ , ovako počinje uvodni tekst Kataloga koji potpisuje Sehad Čekić, producent, a završava zaključkom:

„Kao jedan od najznačajnijih uspjeha u proteklih deset godina, nameće se usvajanje novog Zakona o kinematografiji (2015.) kojim su predviđene vrlo bitne sistemske, finansijske i organizacione inovacije koje mogu stvoriti moderan ambijent za dalji razvoj crnogorskog filmskog sektora. Zasnovan na najuspješnijim regionalnim praksama i usaglašen sa evropskom regulativom, novi Zakon predstavlja najbolji zalog i garanciju za uvećana očekivanja za narednih deset godina crnogorske kinematografije.
Mogle bi se pomenuti i druge teme, poput one o godinama u kojima nije bilo premijera novih filmova, o izuzetno limitiranim budžetima, koji uveliko zaostaju za  regionom, i nekim drugim sličnim temama koje treba da nas upozore i inspirišu da svakodnevno radimo na uspostavljanju održivog sistema u kojem će redovna produkcija i premijere stvoriti pravi stvaralački ambijent i dodatno inspirisati zajednicu.

Konačno, u protekloj deceniji crnogorskog filma, koja po svemu djeluje kao tranzitivna i formativna, moći ćemo, sa određene distance, da pronađemo sjeme uspjeha koji nas potencijalno očekuju. Temelji za određenu kvantitativnu i kvalitativnu ekspanziju su, ipak, postavljeni, a na svima nama je obaveza da volju s početka teksta pretvorimo u uređeni sistem i mnogo bogatiji naredni katalog“.

U tekstu  „Stvar volje“ izdvaja se  i re-brendiranje najvećeg crnogorskog filmskog festivala – Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala .

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close