ДруштвоИздвојеноПолитика

KATIĆ: PRIVREMENOM MJEROM SUD ZADIRE U NADLEŽNOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE

Sa dnevnog reda današnje sjednice SO  povučen je predlog odluke o izmjenama odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, zbog privremene mjere Osnovnog suda kojom zabranjuje Opštini Herceg Novi izmjenu člana 3 postojeće odluke a koji se odnosi na kupovinu stana načelniku Centra bezbjednosti Herceg Novi. Na konferenciji za novinare koja je održana nakon sjednice lokalnog parlamenta predsjednik opštine Stevan Katić je kazao da je  Sud donošenjem ovakve privremene mjere postupio “suprotno od onoga kako Ustav Crne Gore definiše podjelu vlasti, pravo  na lokalnu samoupravu i pravo neposredno izabranim predstavnicima građana u lokalnoj samoupravi da donose odluke i da primjenjuju odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, tamo gdje oni imaju pravo i obavezu  da postupaju u okviru svojih ovlašćenja”.

-Sud je apsolutno nenadležan da zabrani Opštini Herceg Novi da u redovnoj proceduri donese ili izmijeni opšti pravni akt, koji konkretno predstavlja upravnu stvar. Istina, sudija priznaje da je zašao u nadležnosti organa lokalne samouprave ovakvim rješenjem, ali on to pravda svojom procjenom da će šteta po Opštinu biti neuporedivo niža od one koja bi bila nanijeta predlagaču obezbjeđenja. Ukoliko bi ovakva mjera ostala na snazi, to bi dovelo do do sada nezabilježene pravne situacije, koja je u potpunoj suprotnosti  Zakona o lokalnoj samoupravi- kazao je Katić.

On je ukazao i na osnovne nedostatke odluke iz 2016. o učešću opštine u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika zbog čega su predložili izmjene predviđene za današnju sjednicu.

Predlagač  je odlukom obradio pitanje dodjele 44 stana u  u zgradama na Toploj iako je riječ o 48 stanova koji bi trebalo da budu ponuđeni državnim službenicima. Postavlja se pitanje koja je namjena preostala 4 stana.Od strane stečajnog upravnika preduzeća MBD Invest d.o.o. u stečaju smo obaviješteni da navedena odluka za njihovu stranu predstavlja jednostran akt, koji nije moguće realizovati na taj način, jer je stečajni postupak u potpunosti zakonski definisan, pa samim tim i način izmirenja potraživanja, pa je predloženi način iz navedene odluke po njegovim navodima nedozvoljen. Stečajni upravnik je naveo da je upitna naplativost potraživanja Opštine Herceg Novi, koja sredstva su bila namjenjena kupovini stana po pomenutoj odluci-kazao je Katić.

On je rekao da je  sudija Osnovnog suda u Herceg Novom Andrija Marojević, koji je donio privremenu mjeru, jedno od zainteresovanih lica koja su aplicirala za kupovinu stana po povoljnijim uslovima u navedenim objektima, zbog čega smatra da je  morao biti izuzet iz postupanja po predlogu za određivanje privremene mjere.

-Zbog svih navedenih razloga odluka iz 2016. se ne može realizovati, a procjene su da bi Opština Herceg Novi mogla imati značajne finansijske posledice , koje se cijene na iznos od oko 600.000 eura,jer bi zbog nenaplativosti potraživanja morala da izdvoji dodatnih 150 000 za stan načelnika CB. To je veliki iznos. Opština ima 250 hiljada eura koje ne može da naplati, definisano je i naše učešće u adaptaciji zgrada za šta bi se kreditno zadužili 205. 000 eura. Uvidom u dokumentaciju i spise predmeta ustanovili smo da je pretodna vlast bila upoznata sa svim navedenim problemima i manjkavostima postupka, ali je ipak kandidovala odluku o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, te time dovela u zabludu odbornike tadašnjeg saziva Skupštine opštine Herceg Novi -kazao je Katić.

Izrazio je sumnju da su neke stvari rađene ispod žita, zato su, rekao je on,  odlučili  da koriguju taj član prethodne odluke na koju je Sud stavio zabranu. Podsjetio je i da se u samom početku rješavanja stambenih pitanja pominjala samo prosvjeta pa ih “čudi uplitanje drugih institucija”

– Nismo čak ni u tome vidjeli problem pa smo u izmjenama odluke precizirali da  policiji umjesto 10 predviđenih dodjelimo 11 stanova ali ne da opterećujemo budžet kupovinom stana -kazao je predsjednik Opštine.

On je izrazio žaljenje što su zbog sumnjivog postupka u vezi sa dodjelom ovih stanova najviše oštećeni prosvjetni radnici, ali je istakao da će lokalna uprava naći način da ih zaštiti.

-Prosvjetni radnici neće sigurno biti oštećeni, odluka je važeča dok se ne stavi van snage- kazao je Katić.

Potpredsjednica Opštine Danijela Đurović je kazala da je ona kao odbornica koja je glasala u septembru 2016. za odluku mislila kao i ostali da radi najbolju stvar- pomaže u rješavanju stambenih pitanja prosvjetnih radnika.

-Mi tada nismo znali da se spekulise o većem broju stanova nego što je definisano odlukom  ali smo u martu ove godine kao opozicija glasali protiv odluke o kreditnom zaduženju nakon što smo dobili djelimične informacije da su sredstva nenaplativa. Smatramo da postoji mnogo elemenata sumnjive prirode, došli smo do činjenica da je prethodna vlast svjesno dostavila odbornicima manjkavu dokumentaciju i dovela nas u zabludu da pomažemo jednu grupaciju a ono što se dešava je zadovoljanje određenih privatnih interesa. Mislim da će nadležni organi imati posla u utvrđivanju ko je sve stajao iza tog postupka-kazala je Đurović.

Ona je kazala da ne zna od kojih sredstava je počela daptacija objekta i na koji je način izabran izvođač tih radova jer im nije poznato da je raspisan tender.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close