Uncategorized @srКултура

KNJIGE KOJE MORATE ČITATI: MIRAŠ MARTINOVIĆ – „DRUGOGA SUNCA LUČE“

 

U jučerašnjem broju Pobjede objavljen je tekst dr Čedomira Bogićevića, o romanu „Drugoga sunca luče“, našeg sugrađanina i kolege novinara, književnika Miraša Martinovića.

„Roman „Drugoga sunca luče“ je jedinstvena i originalna misaono-filozofska i književno-istorijska dramaturgija Njegoševog romansiranog životopisa kroz ekspresiju njegove velike državotvorne, slobodarske i poetsko-filozofske misije, iskazana na duboko impresivan književno-poetski način“-zapisao je dr Bogićević a mi prenosimo tekst u cjelini.

Crnogorska književnost i njen etičko-literarni fenomen dobio je monumentalno djelo – roman „Drugoga sunca luče“, objavljen u Zagrebu 2016. godine. To djelo izraz je cjeloživotnog književno-eruditskog, istorijsko-etičkog i poetsko-filozofskog izučavanja i interpretacije Njegoševog djela, koje u svom fenomenološkom izrazu ujedinjuje poetsko, filozofsko i državotvorno stablo koje izniče iz korijena nenadmašnog uma i agona poetsko-filozofskog velikana i državotvornog reformatora Petra Drugog Petrovića Njegoša, čija se poetsko-filozofska ekspresija i državotvorno pregnuće ne mogu izdvojeno posmatrati, jer se nalaze u književno-istorijskoj, i poetsko-filozofskoj sintezi i interakciji.

To znači da je Njegoševa vladarska pozicija inspirisala njegovu poetsko-filozofsku imaginaciju, što je svojim humanizmom i slobodarstvom, afirmacijom ljudskog dostojanstva i junačne slobode protiv ropstva, ideje dobra protiv zla, zavjetom filantropije naspram sila mržnje i predrasuda, pobjede svjetlosti nad tamom, dala osobeno i uzvišeno svojstvo sveukuponoj Njegoševoj poetsko-filozofskoj i istorijsko-slobodarskoj niti njegovog života i djela, što ga stavljaju u vrhove svjetske poetsko-filozofske literature. Roman „Drugoga sunca luče“ je jedinstvena i originalna misaono-filozofska i književno-istorijska dramaturgija Njegoševog romansiranog životopisa kroz ekspresiju njegove velike državotvorne, slobodarske i poetsko-filozofske misije, iskazana na duboko impresivan književno-poetski način. To je velika sinteza interpretacije, putem velike istorijske drame Njegoševog historijsko-slobodarsko-državotvornog pregnuća i poetsko-filozofske ekspresije, što je mogao iskazati samo polihistorični i eruditski um autora Miraša Martinovića koji je duboko spoznao sve pore velikog lovćenskog genija na pozornici svog života i poetske refleksije.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/miras-martinovic.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Miraš Martinović

Ovo književno djelo strukturirano u 75 dramaturških fenomena kao knji- ževno-strukturnih djelova – priča velike cjeline Njegoševa istorijskog i filozofsko-poetskog agona i predstavljaju 75 realno-istorijskih fenomena Njegoševog životopisnog agona, datih u monološko-dijaloškim formama Njegoševog iskaza kroz autorovu istorijsko-poetsku imaginaciju, čime se ostvaruje najviši mogući stepen dramaturgije ovog djela izraženog kroz najuzvišenije forme i stilske figure crnogorskog jezika, ali i najviše vrhove etičko-slobodarskog i filozofskopoetskog bića crnogorskog čiji je sam izraz Njegoš, jer je ovaj velikan Crna Gora, a Crna Gora je Njegoš. Grupe poglavlja ovog djela zaokružena su u jedanaest poetsko-dramaturških cjelina u kojima se, kroz sjećanje realnog bivstva, kao prvog života, iskazuje Njegoševa istorijsko-filozofska drama, a što je autor ingeniozno organizovao kroz strukturu djela kao poglavlja Njegoševa života i filozofsko-istorijskog pregnuća putem literarne eskpresije kao imaginacije Njegoševih zavjeta u nazivima „Lučama pisano“.

Ovaj roman Miraša Martinovića, refleksivno-herojska je poema velike narodne, filozofske i teozofske drame Njego- ševe, iskazana u bogatim jezičkim slojevima kroz dramski – monološki i razgovorni, te književno-lirski fenomen izraza, što ovo djelo čini jedinstvenim ne samo u crnogorskoj nego i evropskoj literaturi, i što ga čini dostojnim imena ingenioznog Njegoša i njegove slave, ali i slobodarskog pregnuća, borbenog agona i moralnog zavjeta crnogorskog naroda i Crne Gore kao multikulturne i multivjerske zajednice života, što svoju zavjetnu egzistenciju gradi na postulatu Neka bude što biti ne može, jer to je, kako autor Miraš Martinovć, kroz Njegoševa usta, saopštava: Geslo moje borbe. I borbe Crnogoraca. Otkad za sebe znamo. Sa njime se rađamo. Kad to budemo izgubili, neće nas biti. Taj duh kad umre, umrla je Crna Gora. Zavjetnom porukom Lovćenskoj planini kao simbolu crnogorske slobode, autor na antički način, preko Njegoša, saopštava stožernu misao realno-istorijske kohezije: Sve naše misli su sabrane u ovoj planini. Ona je sabiralište. Iz nje sve kreće i ka njoj se vraća. Ovđe je naše bitije.

Djelo „Drugoga sunca luče“ svojom izuzetnom književnom imaginacijom predstavlja pravi izazov za scenariste, sineaste, dramaturge i režisere, da ga kroz nove umjetničke forme i ekspresije predstave u različitim fenomenima višeslojnog književnog, istorijskog, državotvornog, filozofskog, teozofskog i umjetničkog bića.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close