Друштво

KO JE NADLEŽAN ZA ISPLATU OTPREMNINA RADNICIMA JADRANSKOG BRODOGRADILIŠTA U STEČAJU

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela  u stečaju  zatečeni su nakon što su iz medija saznali da je ministar finansija Raško Konjević  izjavio da isplata otpremnina nije u njegovoj nadležnosti već ih  je uputio na adresu resornog  ministarstva saobraćaja i pomorstva  koje vodi Ivan Brajović.

-Nećemo dozvoliti da se sa nama igra kao ping pong lopticama. To je samo prebacivanje loptice u drugo dvorište.  Ko je nadležan za sredstva koja su na računu kompanije od prodaje  velikog doka – to ne znamo,   kazao je  predsjednik Sindikata Mladen Krivokapić .

O zahtjevima sa skupa pismeno su obavijestili premijera Mila Đukanovića, ministre finansija i pomorstva i saobraćaja  Konjevića i Brajovića.

– Čekamo reakciju Ministarstva saobraćaja na koje je prebačena loptica. Ispada da je minister Brajović za nas nadležan, Predali smo spiskove sa našim imenima, on   aminovao i predao Vladi . Dali smo im par dana da se dogovore ko i šta, sad  su godišnji odmori ali sačekaćemo još ovu sedmicu “, naglasio je Krivokapić uz tvrdnju  da če, ukoliko  im ne isplate dogovorenu otpremninu, organizovati  proteste.

“Tražimo samo sada otpremnine, za nas 192 radnika i 64 penzionera. Riječ je o 4 miliona, obećano je da će nam se potraživanja namiriti od prodaje velikog doka. Ne znamo ko je nadležan za isplatu, Nemamo od čega da živimo, to je 193 eura, bliži se škola. Mi naše zadatake obavljamo na školskom brodu Jadran, ima posla i u administraciji nije samo brodoremont”, naglašava predsjednik sindikalne organizacije Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/brod.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Podsjećamo, da se radnici od juče okupljaju ispred kapije fabrike zbog kašnjenja otpremnina nakon što su se  prije dva mjeseca prodajom velikog doka litvanskom vlasniku,  potpuno  stekli uslovi za njihovu isplatu. Spiskovi sa tehnološkim viškom radnika po osnovu socijalnog programa u Brodogradilištu    nalaze su  Ministarstvu saobraćaja  i oni su zaduženi da se omoguće isplate otpremnina radnicima Brodogradilišta, koje je od 1. jula 2015. godine u stečaju.   Vlada je na sjednici krajem juna dala “zeleno svjetlo”  da se isplate otpremnine  odmah po naplati potraživanja države iz stečajne mase, Krivokapić ističe da  nije   riječ o budžetskim,  već sredstvima   koja se prodajom doka za 11 miliona eura  nalaze  na računu Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju, pa se  pitaju,  zašto do sada nije realizovano ono što je na Vladi prihvaćeno prije godinu.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close