Економија

KOČA PAVLOVIĆ UPUTIO SKUPŠTINI PREDLOG ODLUKE O PONIŠTENJU TENDERA ZA INSTITUT IGALO

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Koča Pavlović, uputio je u skupštinsku proceduru Predlog odluke o poništenju tendera i privremenom zaustavljanju procesa privatizacije Instituta “Dr Simo Milošević” .

Predloženom odlukom se očekuje od Vlade da u najkraćem roku preko nadležnih organa poništi tender za prodaju 56,48 odsto državnog vlasništva Instituta i privremeno zaustavi proces njegove privatizacije, sve dok nepristrasni i kredibilni procjenitelj ne obavi novu procjenu vrijednosti Instituta, prenosi Mina Business.

Pavlović je  kao razlog za donošenje takve odluke naveo to što se privatizacija Instituta realizuje na osnovu procjene vrijednosti kompanije, urađene prije 20 godina.

-Jasno je da je današnja vrijednost kompanije značajno, odnosno višestruko veća nego 1998/9. godine, a prvenstveno zbog dva resursa kojima kompanija raspolaže-  rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, prvi kapitalni resurs je 200 hiljada metara kvadratnih na “pjeni od mora”, čija današnja vrijednost mora biti višestruko veća nego prije 20 godina, dok drugi predstavlja činjenica da su urbanistički predviđeni i prostorno već planirani, ucrtani, novi poslovno-stambeni objekti u obimu od 80 hiljada kvadrata.

-Te poslovno-stambene objekte će novi vlasnik kompanije moći odmah da gradi u neposrednom zaleđu plaže u Igalu, koji se nalaze odmah ispod Titove vile koja je takođe u vlasništvu Instituta –naveo je Pavlović.

Samo na bazi toga novi vlasnik bi, kako smatra, mogao da ostvari profit koji je šest, sedam puta veći od ukupne cijene koju ponuđač nudi za Institut.

Podsjećamo, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte ovlastio je krajem prošle sedmice Tendersku komisiju da sa češko-crnogorskim konzorcijumom u kome su kompanija Philbert i crnogorska Vile Olive, započne pregovore o prodaji Instituta.  Ponuđena cijena za akcije je 10 miliona eura, dok investicioni program iznosi  oko 28 miliona eura. To podrazumjeva rekonstrukciju i modernizaciju objekata, unapređenje usluga i dalji razvoj turističkih i medicinskih kadrova. Tenderom je predviđeno i da u ugovor bude uvrštena izjava  ponuđača o bezuslovnom prihvatanju poštovanja uslova postojećih kolektivnih ugovora, kao i izjavu da neće zatražiti njihovu izmjenu u periodu od najmanje tri godine od dana zatvaranja transakcije.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close