ДруштвоИздвојено

KOMUNALNO-STAMBENO: OD 15. SEPTEMBRA NASTAVAK UKLANJANJA ZARAŽENIH PALMI, ANKETA O VRSTAMA KOJE BI NADOMJESTILE UKLONJENE

Zaposleni u Komunalno – stambenom preduzeću nakon ljetne pauze od 15. septembra kreću u akciju uklanjanja zaraženih palmi sa javnih površina na području opštine Herceg Novi.

Prema riječima direktorice Komunalno-stambenog preduzeća Jasmine Konjević,  od 15. juna do 15. septembra obustavljene su aktivnosti na tretiranju palmi zbog turističke sezone.

-Izbjegavali smo da radimo u sezoni, osim u slučajevima kada smo urgentno morali da  intervenišemo na uklanjanju palmi, koje su pretile da padnu ili su ugrožavale bezbjednost prolaznika. Nastavićemo u planiranom roku. Riječ je o uklanjanju zaraženih palmi. Od septembra prošle godine do juna ove radnici Komunalno- stambenog  uklonili su  ukupno 160 zaraženih palmi. Preostao je ogroman broj koje bi trebalo ukloniti, pa predstoji veliki i izuzetno zahtjevan posao, sa raspoloživom mehanizacijom, ocijenila je Jasmina Konjević.

U saradnji sa resornim ministarstvom i fitosanitarnom inspekcijom većina palmi je hemijski  zaštićena metodom injektiranja, kao i odgovarajućim  hemijskim preparatima. Firma „Zožeta“ iz Herceg Novog  je tenderom ministarstva dobila posao  na injektiranju, sa određenim dejstvom preparata na godinu dana.

-Prema preporuci ministarstva, Komunalno-stambeno doo preventivno obavlja hemijska tretiranja prskanjem, na svim palmama na javnim površinama dva puta godišnje.  Ni hemijska tretiranja prskanjem, ni injektiranje (ubrizgavanje) u srž palme, nisu dali rezultate. I pored toga, palme su većinom zaražene i insekt „surlaš“ nije zaustavljen, naprotiv, zaraza se brzo prenosila na ostale. Svjedoci smo da su sve palme u parku Boke zaštićene metodom injektiranja i nijedna nije sačuvana. Tako je uglavnom i na ostalim površinama, bilo javnim  ili privatnim, kazala je Jasmina Konjević.

Radnici gradskog zelenila  Komunalno stambenog i nadležni iz fitosanitarne inspekcije  obavljaju preglede i selekciju svih palmi,  koje bi urgentno trebalo  ukloniti.

-Veliki broj palmi na javnim površinama, ne zna se tačan broj, moraće da uklone. Može se odmah vidjeti na stablu i krošnji da je palma zaražena. Najnovije instrukcije fitosanitarne inspekcije su  da  ne traže više nalog za uklanjanje palmi, nego imalac palmi  na teritoriji Opštine i mi direktno kao njihovo preduzeće,  možemo da uklanjamo, bez ikakvog naloga. Svjesni smo da je problem u vizuelnom identitetu grada, koji  postepeno ostaje bez  palmi, što će biti još izraženije sa sljedećom turom uklanjanja i to će predstavljati  ogroman problem. Pripremamo jednu akciju. Zato će ovo preduzeće, u sklopu plana i programa rada  u plan javnih nabavki  za narednu godinu predložiti broj i vrste sadnica stabala, kojima ćemo pokušati  nadomijestiti nedostatak palmi. S obzirom na to da je veliki broj  palmi uništen, naša  želja je  da se na  mjestima, gdje su uklonjene zasade nova stabla. Preporuka ministarstva i fitosanitarne inspekcije je da se izbjegava sadnja bilo kojih vrsta palmi. Iako crveni palmin „surlaš“ napada jednu vrstu, ne zna se da li će preći i na druge vrste. Još uvijek je preporuka da se ne sade druge vrste palmi. Postavlja se pitanje, šta posaditi na mjestu skinutih palmi? Ideja nam je da preduzeće uradi anketu građana da čujemo njihovo mišljenje i  predlože određene vrste, koje bi željeli da vide na mjestu uklonjenih palmi. Išli  smo na to da se vežemo na lokalne vrste. Naš je predlog da to bude maslina (domaća žutica), primorski bor (pinija), čempres, lovorika i primorski hrast. To je pet naših predloga, koje ćemo predstaviti  u  anketi, s ciljem da saznamo mišljenje javnosti i šta bi najviše željeli, iako je teško nadomjestiti palme, ali ipak će nove autohtone vrste  ublažiti taj nedostatak, ukazala je direktorica Komunalno – stambenog preduzeća Jasmina Konjević.

Takođe, je veliki problem šta sa zaraženim palmama na privatnim površinama.

-Ukloniti palmu nije jednostavno. Uglavnom na privatnim lokacijama je nemoguće oboriti palmu, već je potrebno  skidati dio po dio, radnici moraju da postave građevinsku  skelu  ili da omoguće  pristup mehanizaciji, što dodatno košta. Težina  prosječne  palme iznosi od tri  do osam  tona i treba je skinuti, izrezati , prevesti  i zakopati.  Veliki broj placeva je nepristupačan i nemoguće im je prići mehanizacijom. Takav problem smo imali  sa uklanjanjem palmi na Belavisti, na Donjem trgu, kod zgrade Suda, pravili smo skelu ručno, skidali dijelove staba i  nosili zaraženi  materijal do kamiona. Obiman je posao.  Promjenjena je tako vizura iz Meljina na krug Bolnice. Riječ je o velikoj površini kruga Bolnice, mi je zovemo „groblje“ palmi. Mada je Bolnica u Meljinama privatno vlasništvo trebalo bi da pomogne  ministarstvo ili opština, u cilju javnog dobra. Sve dok postoji  jedna zaražena palma imate leglo surlaša, koji se širi dalje i ne smijemo zasadini  ni jednu novu,  sve dok postoji  i jedna zaražena  u okolini. Kao preduzeća ne možemo to da riješimo, smatram da je neophodan  Akcioni plan na širem nivou, obrazložila je ona.

Problem kod zaraze surlašem  da ona izbija iz unutrašnjosti stabla.

-Imamo mjesta gdje ne možemo da priđemo, postoje jako problematične lokacije, gdje ne znamo na koji način da postupimo. Obraćali smo se Službi komunalne policije i inspekcijskog nadzora , nadležnom Sekretarijatu  da riješe problem, jer ne možemo skelom , a visina  palme  je preko 10 metara.  Uklanjanje ne može da se radi na taj način,  jer sama  kruna je teška  tonu, tonu i po,  objašnjava  Jasmina Konjević.

I u parku Boka  sve palme su zaražene, a park je u vlasništvu Vektra Boke.

Na inicijativu Opštine i zbog  javnog interesa, radnici Komunalno – stambenog redovno održavaju zelenilo. Nedavno je pao dio krošnje pored klupe koje su postavljene u nizu u tom kultnom parku u centru grada.

-U Parku Boka svuda možemo da priđemo mehanizacijom. Tu smo se trudili i uklonili neke palme i ljetos. I lišće palme predstavlja opasnost. Predstoji velika akcija i sve ekipe  biće  uključene iz gradskog zelenila, da se što više zaraženih palmi ukloni. Korijenje palmi je teško izvaditi. Imali smo slučajeve da vlasnici na privatnim površinama insistiraju da se ukloni, što je gotovo nemoguće. Zato gledamo da ubuduće sadimo  naše, autohtone biljne vrste, navikle da žive u kamenu, pa je i predlog da se sade autohtone koje imaju takav sistem korjenja da se sade na maloj površin i kasnije  granaju  u tim zonama. Da otpilamo palmu na par dijelova direktno u grajfer ode čitav nož, jer je palma vlaknasta. Ručno kada siječemo na manje komade promijenimo dva do tri noža, po palmi. Sav zaraženi materijal uvijemo u najlon, prvozimo i zakopavamo na određenoj lokaciji,kaže direktorica Komunalno stambenog preduzeća Jasmina Konjević.

Uputstvo ministarstva je da vlasnik palme može sve to organizovati o sopstvenom trošku da je digne i u obavezi je da je zakopa  na svom imanju ili   da je odveze na za tu vrstu odlaganja, određenu lokaciju. Većina nema materijalne mogućnosti za uklanjanje palmi. U Komunalno – stambenom naplaćuju usluge za sve aktivnosti, zavisno od veličine,  lokacije na kojoj se nalazi palma, po cijeni od 250 eura naviše. Imali su slučaj da i sa 800 eura  ne podmire troškove uklanjanja ,jer je riječ o veoma kompleksnom  poslu.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close