Култура

КОНЦЕРТ ОМЛАДИНСКИХ БЛЕХ ОРКЕСТАРА

Настављају се програми 51. Празника мимозе, а сутра (четвртак,27. фебруар) нас на платоу испред Дворане Парк  чека  концерт – омладинских блех оркестара из Баварске, Пољске и Херцег Новог. Овај програм резултат је двогодишње сарадње, а водећи партнер је Омладински центар за културу из Бабенхаусена, који се херцегновској публици представио на јубиларном новском цвјетном фестивалу.

За сутрашњи наступ, са њемачким и пољским оркестром вјежба и једанаесторо дјеце из херцегновске Градске музике и тако настављају пријатељства која су започета прије годину, када су млади Новљани гостовали у Бабенхаусену.

Капелница херцегновске Градске музике Валентина Kулиновић истиче да је сарадња веома битна за њихов лични и музички развој.

– Ми смо ову сарадњу започели још 2018. године када смо се први пут појавили у Лобецу, и када смо запажени као друштво које има велики број младих чланова. Самим тим смо им били интересантни за сарадњу и за учешће у оваквом пројекту који је намијењен младима између 12 и 25 година. Наши музичари ових дана свирају и вредно вежбају са немачким и оркестром из Пољске, настављају и продубљују пријатељства започета пре две године и настављена у јуну када смо ми били гости у њиховом пројекту у Бабенхаусену. Десеторо наших малишана смо водили у Немачку пролестос, где смо чак имали на репертоару велики број композиција које су заступљене и у овом пројекту тако да ти наши малишани већ фантастично свирају своје деонице, казала је Кулиновић.

Диригент Дариус Леђон  истиче задовољство досадашњом сарадњом са нашим градом и Херцег фестом, условима за рад, као и одличне утиске о Празнику мимозе.

Директорица Херцег феста Гордана Поробић Крцуновић подсјећа на почетак сарадње Лобеца, Бабенхаузена и Херцег Новог.

– На предлог директора Центра за културу из пољског града Лобеца и Херцег Нови је укључен у овај пројекат као трећи партнер. Прошле године су млађи чланови Градске музике посјетили Бабенхаусен и учествовали у овом пројекту. У понедељак су нам стигле ове двије групе музичара из Њемачке и Пољске, који у нашем граду бораве три дана. Сутра ће организовати заједнички концерт на коме ће бити између 65 и 70 учесника. Они се припремају за извођење седам музичких нумера  које ће представити публици као резултат заједничког рада. Ово је веома битно због усавршавања наших младих музичара, а добра страна је што је покровитељ цијелог пројекта баварска фондација која финансира комплетан трансфер, боравак и смјештај у нашем граду.

Почетак концерта је  у 11:00 сати на платоу испред Дворане Парк.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close