ДруштвоКултура

KONFERENCIJA ZA NOVINARE: OLIVERA DOKLESTIĆ SMATRA NEDOPUSTIVIM ISELJAVANJA SKPD PROSVJETA IZ KUĆE IVA ANDRIĆA

 

U Kući Iva Andrića, trebalo bi da budu prostorije za rad Sekretarijata za kulturu, a  hercegnovski ogranak  Srpskog kulturno prosvjetnog društva “Prosvjeta” koje ovaj prostor godinama  koristi za organizaciju naučnih skupova, književnih programa i promocija trebalo bi da se iseli  – saopštila je danas na konferenciji za novinare predsjednica Prosvjete Olivera Doklestić. Apostrofiala je da su nakon višemjesečnih  pokušaja da rješe pitanje smještaja “Prosvjete” juče od Vladimira Dželetovića, sekretara za Društvene djelatnosti, dobili objašnjenje da Kuća Iva Andriće nije više pod ingerencijom Herceg Festa, već Opštine, kao i da Prosvjeta kod Opštine može da konkuriše  za projekte, ali ne i za prostor i plaćanje zakupnine i režija. Uz ovo i dopis nove sekretarke  tek osnovanog Sekretarijata za kulturu Tamare Lepetić i njeno obrazloženje, da zbog nove rezidencijalne  namjene Kuće Iva Andriće, SPKD Prosvjeta mora isprazniti ovaj prostor podstakao je hitno sazivanje konferencije za novinare na kojoj je Doklestić,  saopštila  da su se do sada  obraćali na sve adrese u Opštini, tražeći adekvatne  prostorije za rad, ali odgovor je izostao. Dobili su samo mogućnost da  svoje stvari prenesu u neki magacin u Meljinama, što je prema njenim riječima nedopustivo.

Doklestić  podsjeća da SPKD Prosvjeta  radi od  2002.godine, da je tokom  14 godina realizovala značajan broj književnih, muzičkih, dramskih i likovnih programa, duhovnih akademija i naučnih skupova  posvećenih upravo Andriću.  Na žalost posljednjih dvije, tri godine, izgubili su mogućnost da oni koji volonterski rade dobiju od opštine  makar sredstva za zakup kancelarije. Imenom i radom su, istakla je Doklestić vezani za  Andrićevu kuću a onim što su uradili za njeno obnavljanje vjerovali su da su pokazali  znaačajan doprinos gradskoj pa i regionalnoj kulturnoj sceni.

Od  Herceg festa koji je donedavno gazdovao Andrićevom kućom  nikada nisu  dobili zvaničnu potvrdu toga da mogu da je koriste, od septembra prošle godine ukinuta je i mogućnost da ovdje organizuju programe, i sada je stigla informacija o prenamjeni kuće za koju je nedopustivo da služi umjesto u kulturne u administrativne svrhe, naglasila je Doklestić.

Književnica i članica Prosvete Snežana Vukićević Čvoro, govorila je u sličnom tonu i iskazala  žaljenje što Herceg Fest svoju kulturnu politiku formira prema političkim prilikama, a njena koleginica iz prosvete Valentina Kulinović,  podsjetila je na muzičke programe koje su organizovali.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close