Култура

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SUSRET 9. MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU SOLO PJEVAČA “BRUNA ŠPILER”

Međunarodno takmičenje solo pjevača „Bruna Špiler“   ove godine će trajati  od 7. do 9. aprila, prijavljeno je 75 učesnika, a povodom početka festivala za sutra je zakazana konferencija za novinare u  Kongresnoj  sali  Instituta Igalo, u kome će se ove godine odvijati svi festivalski programi, uključujući i završni koncert “Belkanto za sjećanje”.

Na konferenciji za novinare govoriće  profesorka solo pjevanja Mirela Šćasni, direktorka festivala,  Bobo Milanović, član organizacionog festivalskog tima,  profesorka Emeritus, primadona  Radmila Smiljanić, umjetnička direktorka festivala kao  i proslavljena dirigentkinja Darinka Matić Marović.

U žiriju ovogodišnjeg 9. Međunarodnog takmičenja solo pjevača  „Bruna  Špiler“  su: Miroslav Homen, Tatjana Vasle, Ljubica Živković, Stojan Stojanov Gančev.

Festival je finansijski podržala Opština Herceg Novi.

Nagradni fond obogaćuju:  Asocijacija Parade, Oper Oder Spree, galerija Sju Rajder i Umjetnička radionica – galerija Prijić kao i hotel “Lighthouse”.

Evo i kratkih biografija članova Žirija:

MIROSLAV HOMEN – od 1992. godine bio je šef dirigent a zatim i upravnik opere Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Stalni je gost dirigent Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Osnivač je i umjetnički vođa mješovitog hora INK-a u Puli.

TATJANA VASLE  –  profesor pjevanja na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani, vođa je odsjeka za pjevanje na KGBL za nižu muzičku školu, saradjuje sa Muzičkom akademijom u Ljubljani. Kao profesionalni savjetnik za vokalnu tehniku radi sa najboljim slovenačkim horovima (Carmina Slovenica, Kamerni hor AVE, Akademski hor Tone Tomšić , aktivna je u DSPP (potpredsednica društva slovenačkih pevačkih pedagoga) i u EVTA (evropsko udruženje vokalnih pedagoga). Tatjana Vasle bila je najuspješniji profesor na prošlogodišnjem festivalu „Bruna Špiler“.

LJUBICA ŽIVKOVIĆ,  još kao student aktivno  je nastupala kao solista u horu „Kolegijum muzikum“  a kao apsolvent je položila audiciju u Beogradskoj operi i trinaest sezona bila solista u 360 predstava –Godine 1994. počinje da se bavi i pedagoškim radom , danas predaje u muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu. Pomaže u razvoju solo pevačkog odseka u muzičkoj školi „Vlado Milošević“, u Banja Luci, a od 2004. godine ima  svoju klasu na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.  Osnovala je ansambl Operetika…dobitnik je između ostalih nagrade za najboljeg pedagoga Vojvodine.

STOJAN STOJANOV GANČEV – Muzičku akademiju završio je u Sofiji, usavršavao se u Italiji, bio je član Opere u Sofiji i Opere u Skoplju,  bio je prvak opere HNK u Zagrebu i stalni honorarni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Sa beogradskom Operom nastupao je u Rusiji, Španiji, Švajcarskoj, Češkoj i Nemačkoj. Kao solista nastupao je u Frankfurtu, Nemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini, Slovačkoj, Egiptu, Rumuniji, Italiji, Turskoj… Dobitnik je nagrada na festivalima u Moskvi, Budimpešti, Sofiji, Sarajevu…Blizu četrdeset godina se bavi vokalnom pedagogijom.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close