ДруштвоИздвојено

KRUZER “CROWN PRINCESS” PONOVO U ZELENICI

Centar grada danas su “preplavili” strani turisti – putnici sa kruzera Crown Princess”, koji je po drugi put uplovio u luku Zelenika. Iako su im priredili doček, u gradskoj Turističkoj organizaciji nismo uspjeli da dobijemo detaljnije informacije o ovoj, izuzetno značajnoj posjeti, za turizam Herceg Novog. Kao i 11. septembra, kada je isti kruzer, koji pripada klasi najvećih brodova američke kompanije “Princess  cruises” prvi put usidren u Zelenici, novinari su ostali uskraćeni za najavu ovog događaja.

Ivo Begović – menadžer agencije “Boka Adriatic”, koja je zastupik ove kompanije, kazao nam je da je prvi put napravljen “test call” za martivni dio, a sada probno putovanje sa iskrcajem putnika.

-Prvi put su bili da vide kako izgleda sidrenje, kao se brod ponaša na sidrištu i napravili “test call” za maritivni dio, kako bi vidjeli obalu, gdje bi pristajali čamci koji prevoze putnike sa kruzera i uopšte taj pomorski dio. Danas će napraviti test putovanje sa iskrcajem putnika i veoma je bitno da agencije koje su zadužene za prihvat putnika kvalitetno odrade posao, da bi čitav dolazak imao pozitivnu ocjenu od strane američke kompanije. “Princess cruises”, kazao je Begović.

Brod “Crown princess” sa preko 3 100 putnika i oko 1.500 članova posade, koji je u Herceg Novi stigao iz Dubrovnika a dalje ide za Krf, do sada je 16 puta pristajao u Kotoru, ali traže alternative u slučaju lošeg vremena, objašnjava Begović.

-Mislim da su mu ostala još četiri dolaska, a od vremena zavisi da li će ići u Kotor ili Zeleniku. Ako je vjetar i loše vrijeme malo su skeptični oko ulaska u Kotor, tako da negdje u Crnoj Gori traže alternativu. U luci Kotor uglavnom je jedan brod na vezu a po dva – tri su na sidrištu, što je veoma nezgodno kada je ovako vjetrovito i nije baš praktično ni za brod da bude na sidru, kao ni zbog putnika, jer oni treba da se iskrcavaju u čamce  i voze do obale. To nekad bude veoma daleko, a brod ne bi smio da bude udaljen od obale preko 0.8 milje, čime se krše ugovori, što onda uzrokuje mnogo drugih problema.

Agencija “Boka Adriatic” je zastupnik najuglednijih kompanija kao što su “Holland America”, “Carnival Cruise”, “Royal carribbean” i “Cunard”, čiji su brodovi ove godine preko 200 puta dolazili u Kotor. Prema riječima Begovića od nivoa servisa  zavisi da li će dolaziti i u Herceg Novi.

-Sa “Cunard”-ovim brodovima su čak i naši stari prije 100 – 150 godina išli za Ameriku, u toj grupaciji su i “Queen Elizabeth” i “Queen Mery”, i svi bi oni dolazili ovdje, a samo je na nama da napravimo dobru organizaciju i da budemo dobri domaćini. Ja nemam nikakvu dilemu oko toga da bi oni i ubuduće mogli dolaziti u Herceg Novi a na nama je da sve funkcioniše kao i na drugim destinacijama.  Zavisi da li smo mi na nivou servisa koji oni očekuju, a nažalost često nismo, poručio je Begović.

Dio putnika sa kruzera “Crown princess” obilazi Perast, dio Cetinje, Sveti Stefan, Budvu i Lovćen, a dio Herceg Novi. U centru grada im je Turistička organizacija priredila doček , uz tradicionalno posluženje,  muziku grupe “Castel Nuovo” i počasnu stražu ispod Sat kule.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close