ИздвојеноКултура

KSC “DIANO” NA FESTIVALU “5,6,7,8” U BEOGRADU

Članovi hercegnovskog Kulturno-sportskog centra „Diano“  putuju danas za Beograd, na  Festival igre 5,6,7,8 koji se održava 16. I 17. novembra.  Festival je takmičarskog karaktera ali je osmišljen i  edukativni dio. Direktorka „Diana“ Antonija Novoselac kaže da će na festivalu nastupiti  50 članova centra, plesači, odnosno balerine i show dance igrači.

-Riječ je o internacionalnom plesnom festivalu „5,6,7,8“ koji, pored toga što je takmičarski, omogućava i edukaciju djece iz oblasti džez baleta i savremenog plesa. Tako će naši plesači, koji će se 16. novembra takmičiti u dvorani, već 17. novembra u Sportkom centru „Šumice“ pohađati radionice jazz dance-a i contemporary dance-a sa inostranim predavačima iz Slovenije i Engleska.

Naša sagovornica posebno ističe   „improv challenge“, izazov u improvizacijama,  za koji je prijavljeno 11 članova „Diana“

– Plesači se prijavljuju i takmiče međusobno na muziku i u plesnom stilu koji uopšte ne znaju u tom momentu i koji će im u trenutku kada stupe na scenu  biti zadat. Sudije bukvalno 30 sekundi prije kažu stil i puste  određenu vrstu muzike, a igrač treba da se snađe… To je jedno sasvim novo i prelijepo iskustvo i, u svakom slučaju, jako dobro za njih.

Planovi „Diana“ ovdje se ne završavaju.

– Priprema se novogodišnji, odnosno naš godišnji koncert koji će biti krajem decembra, a pripremamo se i za učešće i na još dva festivala. Plesni festival koji će, nadamo se, biti održan ovdje u Herceg Novom, jer u toku su pripreme, koji bi trebao biti u aprilu, a pripremo se za, najvjerovatnije i Poreč ove godine. Pored ovog festivala „5,6,7,8“, festival u Poreču je za sada jedno od najvećih plesnih takmičenja. S obzirom da bukvalno na svakom koraku postoje plesni festivali koji su internacionalni, međunarodni, svjetski i evropski, jako je teško u svemu tome odabrati na kojim festivalima ćemo se pojaviti i učestvovati, tako da se trudimo da izaberemo festivale koji imaju jaku konkurenciju i sa kojih naša djeca, pored toga što se takmiče i pokazuju svoje znanje, mogu da steknu i neko novo znanje. Znači, biramo festivale koji su propraćeni edukacijom, odnosno radionicama i svim onim što može da unaprijedi naša znanja.

Sličnu praksu „Diano“ njeguje i u Herceg Novom.

– Konstantin Kostjukov i Milan Rus su predavači sa našeg seminara u avgustu 2019, ovoga ljeta. Mi smo i dalje u kontaktu, sarađujemo, dobijamo nove smjernice kako da poboljšamo rad sa djecom, što pedagoški, što tehnički, tako da su promjene svakako vidljive. Djeca to jako dobro prihvataju i raduju se i seminarima i novim susretima sa predavačima, a za naredno ljeto planiramo da, pored Konstantina i Milana, dovedemo još neke predavače.

Uspješno traje već godinama i  saradnja sa Baletskom školom „Vasa Pavić“

– To su naši stalni saradnici i ja ih nekako smatram „domaćima i našima“… Svakako je sve ono u čemu nam oni pomažu dosta vrednovano i vrlo važno za sve nas. Baletski program za ovu godinu je nešto malo promijenjen, ali u svakom slučaju ga pratimo, savladavamo i oni su nam, naravno, “desna ruka“ u svemu tome, odnosno njihov pedagog Tamara Vujošević Mandić.

Podsjetićemo,  hercegnovski igrači  već su se nekoliko puta odmjerili odmjerili  sa učesnicima takmičenja u Poreču i Beogradu, ali na drugim evropskim i svjetskim takmičenjima  i svaki put su se  vratili sa zlatnim i srebrnim odličjima. Vjerujemo da će tako biti i ovog puta i želimo im sreću!

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close