ДруштвоКултура

KUD „SLOGA“ SUTRA PRIREĐUJE KONCERT GRADU U ČAST

KUD „Sloga“ iz Đenovića, u okviru“Oktobarskih dana“, sutra veče u Dvorani Park priređuje tradicionalni koncert gradu u čast.

Na prethodna četiri koncerta povodom Dana grada gostovali su im folklorni ansambli od Slovenije do Makedonije, a ovoga puta će program upotpuniti kulturno umjetnička društva iz Crne Gore. Članovi „Sloge“ su za ovaj koncert pripremili i jednu novu koreografiju a, osim prvog ansambla, nastupiće i najmlađi igrači, otkrila nam je predsjednica društva Ankica Vujnović.

– Naši gosti su ovoga puta prijatelji iz KUD „Tekstilac“ iz Bijelog Polja i „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice. Imali smo potrebu da još više obogatimo naš program, međutim zbog zauzetosti, nismo mogli dovesti KUD „14. oktobar“ iz Kruševca, koje ima jako dobar ansambl, ali nadamo se da će sledeće godine biti naši gosti na ovom koncertu. Novljani će ovoga puta moći da vide „Šopske igre“, „Trno mome“, zatim tradicionalni „Linđo“ koji se u Crnoj Gori uglavnom ne igra, naravno i „Igre iz Boke“, a imamo i nove „Ciganske igre“. Osim prvog ansambla, nastupiće i naši najmlađi igrači sa koreografijom „Posavina“ koji uvijek izazovu oduševljenje publike.[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/10/ankica.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Iako imaju dosta poziva za gostovanja, ove godine su u „Slozi“ najviše posvećeni obilježavanju osam decenija od osnivanja. Jubilarni koncert održali su u aprilu, a u decembru bi trebalo da promovišu i brošuru o društvu, najavila je Vujnović.

–  Sada smo u prilici da odbijamo pozive, recimo iz Turske, Češke i ostalih zapadnih zemalja jer zimi baš ne volimo da putujemo, a ljeti ne možemo zbog obaveza i prezaposlenosti naših članova. Imamo neke pozive za sledeću godinu, osim iz Turske, uvijek nam je otvoren poziv za Makedoniju, ali se nismo još opredijelili. Ovo je naša jubilarna godina kada obilježavamo 80 godina od osnivanja, i imamo obavezu da do kraja godine promovišemo jednu malu brošuru o društvu. Nažalost, u zemljotresu 1979. je pogubljeno dosta te arhive koju su ljudi čuvali po kućama i tu smo stvarno oštećeni, ali smo ono što smo uspijeli  da prikupimo publikovali u ovoj brošuri. Ne mogu je pretenciozno nazvati ni foto-monografijom ni monografijom; to će biti jedna brošurica tek toliko da se obilježi jubilej. Osim toga, očekuje nas i dodjela zahvalnica i priznanja ljudima koji su proveli dosta godina „Slozi“ i ostavili trag u ovom društvu, tako da su to glavni planovi do kraja ove godine.[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/10/sloga.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Da se u KUD „Sloga“ izuzetno profesionalno bave folklorom potvrđuje podatak da su nosioci brojnih priznanja u zemlji i inostranstvu, svjetski šampioni amaterskog folklora iz 1985. i vicešampioni istog festivala u Španiji prošle godine, članovi CIOFF-a, te da igraju isključivo potpisane – autorizovane koreografije.

– Živjeli smo dosta na staroj slavi od prije 31 godine, i htjeli smo da barem dio toga i potvrdimo. U protekloj godini, vratili smo se na mjesto gdje smo trijumfovali i na neki način potvrdili kontinuitet i profesionalnost. Zaista se trudimo da, iako smo amateri i to namjeravamo da ostanemo, kroz obuku i licence naših učitelja folklora, održavamo visok nivo rada. Trenutno imamo četiri učitelja koji vode određeni uzrast igrača. Naše koreografije postavili su tadašnji jugoslovenski, odnosno sadašnji regionalni stručnjaci koji su stekli diplome na odgovarajućim fakultetima, a zadatak naših učitelja je da sa članovima „utvrde gradivo“. Recimo, „Linđo“ nam je postavio Sulejman Muratović koji trenutno radi u Folklornom ansablu „Linđo“ u Dubrovniku, zatim najpoznatiji koreograf srpskog folklora pokojna Desa Đorđević koja je bila veliki stručnjak, i imamo isključivo potpisane – autorizovane koreografije, a učitelji „Sloge“ su oni koji prenose znanje našem ansamblu, objasnila je Vujnović.

Ona je istakla zadovoljstvo velikim interesovanjem mladih naraštaja za folklor, i činjenicom da svake godine u „Slogu“ pristižu nova djeca.

–  Članova uvijek ima oko 120, sada imamo i novi priliv mališana i svake godine je sve veće interesovanje. Za njih je najzdravije da se bave sprtom, folklorom i sličnim korisnim i, na neki način, vaspitnim aktivnostima. Tako se djeca uče druženju, socijalizuju i postaju sigurniji u sebe, jer učenjem folklora, nastupima i putovanjima stiču određeni odnos prema svijetu i okolini, što je uvijek pozitivno, poručila je Vujnović.

Svečani koncert gradu u čast KUD „Sloga“ iz Đenovića i gostiju, počinje sutra u 20:00 sati u Dvorani Park, a ulaz je slobodan.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close