Друштво

ЛАЗОВИЋ-МЕДЕНИЦА: СТАЊЕ АЛАРМАНТНО, РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ

У Црној Гори се дешава „реинкарнација вируса“, казао је проф др Ранко Лазовић, на данашњој конференцији НКТ. Он је истако да струка још нигдје ниједном није казала да је вирус ослабио нити да је клиничка слика слабија нити да се смањила трансмисија

-Могуће је само рећи да су они који оболијевају млађи па лакше носе болест. У првом маху епидемије мјере су биле добро донесене. Као и у свакој ситуацији деси се пар неодговорних појединаца, не намјерно, али се десило. Први кластер је регистрован на сјеверу, у Рожајама, а Црна Гора је мала и вирус се брзо ширио. Други кластер са утакмице, трећи су појединци који су се неодговорно понашали и епидемија се проширила. Гријешити је људски, нема осуде, али ми смо у здравственом систему принуђени да рјешавамо посљедице, а узрок не можемо ријешити. Можемо само да говоримо о мјерама и дистанци, али резултат је и даље такав какав јесте, број обољелих се из дана у дан шири казао је др Лазовић.

Рекао је да су грађани ти који могу помоћи здравственом систему, понављајући основне мјере спрјечавања ширења коронавируса уз поруку да се “маска не може носити само у сну”.

-Заборавите свадбе, сахране, вјерска и политичка окупљања. Држава може врло лако да донесе одлуку као и први пут, да направимо кавез, али нас онда опет чека отварање граница и импортација вируса, казао је проф др Лазовић.

Због повећања броја заражених забринутост је изразила и начелница Одјељења за епидемиологију заразних болести у Институту за јавно здравље др Сања Меденица.

-Епидемиолошке екипе су нон стоп на терену. Молим грађане, за стрпљење. Сваки контакт мора бити у изолацији, само тако можемо контролисати епидемију. У прошлом периоду је једна особа имала огроман број контаката и сви се прате, можемо очекивати раст броја обољелих, рекла је Меденица.

Она је рекла и да ИЈЗ има довољан број тестова и ПЦР апарата и да се сваког дана обавља довољан број анализа. Поручила је и да се о пику епидемије у овом тренутку не може говорити.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close