Економија

LED rasvjeta kvalitetnija, isplativija i doprinosi zaštiti sredine

U organizaciji Opštine Herceg   Novi   u toku  su pripremne aktivnosti za  uvođenje savremene LED rasvjete koja odgovara standardima Evropske unije. Ovim projektom biće ostvarena značajna ušteda električne energije, do 70 odsto u odnosu na klasičnu rasvjetu,biće zamjenjeno oko 6.000 svjetiljki a sve to značiće i bolju zaštitu  životne sredine shodno  pregovaračkom poglavlju  27  EU.  Troškovi za urošenu električnu energiju bi iznosili oko 20.000 evra mjesečno ,odnosno, 250.000 godišnje,sa rokom trajanja dekorativnih i izuzetno atraktivnih svjetiljki  preko  60.000 časova,  i deset  godina garancije .

Prema riječima vd direktora Komunalno-stambenog preduzeća Branka Božovića riječ je o značajnom projektu , jer godinama i kao šef održavanja javne rasvjete “insistira na  uvođenju alternativnih izvora električne energije, sa naprednim tehničkim perfomansama  kako bi promijenili sijalice koje su stare i 35 godina, a veoma je važan i aspekt zaštite životne sredine jer  sada postoji  1.000 svjetlosnih plastičnih kugli koje zagađuju atmosferu, koriste se živine i natrijumske sijalica u kojima se nalaze otrovne pare, koje nemaju  gdje odlagati, jer spadaju u opasni otpad. Led rasvjetom  postigla bi se i  značajna ušteda sa smanjenim brojem tehničkih ekipa na održavanju”.

Božović navodi da je neophodno formirati stručni, nadzorni  tim, koji bi pratio ugradnju rasvjete i realizaciju  svake stavke Ugovora, koji je 17. novembra potpisala predsjednica Opštine i predstavnik danske firme “Hesa Light” A/S koja je dobila  izvođački posao na međunarodnom tenderu, u vrijednosti od 2,65 miliona evra. Prije ugradnje  preporučuje da se  obave fotometrijska mjerenja,  kako svjetlost  nove rasvjete ne bi bila  smanjenog inteziteta  u odnosu na postojeću dugu preko 150 kilometara.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close