Друштво

LED RASVJETA SMANJILA POTROŠNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

Predstavnici danske firme “Hesa Lajt”  su od početka godine do danas konfigurisali 5.300 led svjetiljki na softverski sistem za daljinsko upravljanje. Preostalo je da se podesi još 500  svjetiljki, a prema očekivanjima za sedam dana će kompletna  infrastruktura   led rasvjete  biti u  sistemu za daljinsko upravljanje, čime će svi dijelovi grada biti ujednačeno osvjetljeni. Sistemom je omogućeno da se sijalica pali u sumrak i radi na 20 odsto snage koja se postepeno pojačava.

U Komunalno – stambenom preduzeću  su spremni za ovaj posao, obučene su ekipe  za rad na sofverskom  upravljanju  i održavanju kompletnog  sistema, a nadzor nad upravljanjem će  preuzeti do 20. oktobra od Danaca, kazao je sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Ilija Peulić.
-Uvođenjem led rasvjete   već je  ostvarena velika ušteda u potrošnji električne energije. Račun za utrošenu struju u avgustu iznosio je 18.000 eura, a za isti mjesec prošle godine  42.000 eura. Ta razlika biće još veća i proporcionalno manji iznosi na računima za struju, kada se sistem u potpunosti primjeni. Daljinskim upravljanjem   ćemo  određivati  intezitet osvjetljenja i smanjivati  na svakoj drugoj svjetiljki a pojačavati gdje je potrebno. Potrošnja će biti regulisana na svakom stubu pojedinačno-naveo je Peulić.
Podsjećamo,  projekat ugradnje led rasvjete košta oko 2, 7 miliona eura, a opština će tek šest mjeseci  nakon tehničkog prijema početi  u ratama da isplaćuje  ovu investiciju.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close