Спорт

IVAN IVICA ZUBER: Legenda za sva vremena

U okviru emisije “ Novske sportske legende“,  ugostili smo  doajena plivanja Ivana Ivicu Zubera. Profesor Zuber je već  punih sedam decenija u sportu, kao plivač i trener.

Profesor Zuber o svojim počecima govori -„Ja sam kao omladinac u plivanju  bio zapažen  u Kotoru, nakon toga sam bio upućen u Beograd, nastavio sam u Zagrebu pa u Stubičkim Toplicama. Bio sam prilično nadaren kao trener. U to vrijeme sam plivao i bavio se trenerskim pozivom. Bio sam državni omladinski prvak  1949. godine. Ujedno moja ženska ekipa iz 1949. godine postizala je odlične rezultate.Iz te generacije sjećam se nekih plivačica:  Marija Vučković, sestre Pavičević, Anka Butigan i Đeha Kusturica.  Od 1958. godine počeli smo da radimo bolje i sa tom generacijom plivačica postizali smo još bolje rezultate. Iz tog perioda izdvajaju se šampionska imena: Tija Dožić Čamdžić, Zagorka Golubin Mikić, Nataša Bajković Vukotić,  Melanija Erdevički Andrić i Ljiljana Stanišić“.

Jedan period svog života Zuber je proveo u Italiji ali ističe da je uvjek bio Novljanin –„Otišao sam 1966.godine u Rim i tamo ostao narednih 20 godina. Uzeo sam 7 prvenstava i 13 kupova Italije, stvorio dva svjetska rekordera i veliki broj državnih prvaka“.

Zuber  ističe da je tokom  svoje  bogate  karijere obišao cijeli svijet i primio veliki broj nagrada i medalja- „Učesnik sam tri Olimpijade , nosilac velikog broja priznanja  u Crnoj Gori ,  Jugoslaviji  i  Italiji. Najdraže priznanje mi je zlatna medalja,  koji sam dobio 1955. godine, iz ruku Veselina Đuranovića, za doprinos u razvoju sporta“.

Emisiju „Novske sportske legende“ o profesoru Ivanu Ivici Zuberu možete poslušajte  na talasima Radio Herceg Novog u nedjelju od 19 30h.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close