Избори 2017.ИздвојеноПолитика

LOKALNI IZBORI 2017: IZ IZBORNIH ŠTABOVA UČESNIKA LOKALNIH IZBORA

Nakon što su zatvorena sva biračka mjesta novinari Radio Herceg Novog javljaće se iz izbornih štabova učesnika na lokalnim izborima.

Izborni štab Novske liste, nosilac liste  Savo Marić

Atmosfera  u štabu je adekvatna je našem dobrom raspoloženju. Ostvarili smo  bolji rezultat nego na prethodnim izborima. Uložili smo veliku energiju u kampanju i isplatio se naš trud, jer smo nastupali za Herceg Novi. S druge strane nismo nikoga napadali. Izvjesno je da nova vlast neće moći da se formira bez Novske liste, a o koalicijima, što se nas tiče, razgovaraćemo nakon kraćeg odmora, najvjerovatnije za sedam dana.

 

Izborni štab Socijaldemokrata, Ivan Brajović „Dosljedno“ , nosilac liste Tatjana Fanfani

– U štabu već pomalo slavimo. Zadovoljni smo, a evidentno je da smo ušli u vlast, da ćemo imati sigurno jedan mandat, a nije sve obrađeno. Posmatrači nam šalju nove razultate sa drugih izbornih mjesta.

Izborni štab DPS, Tarzan Milošević, funkcioner DPS

Funkcioner DPSa Tarzan Milošević je na konferenciji za medije  izjavio da je DPS  na svim svim biračkim mjestima u Herceg Novom ostvarila pobjedu, takođe da će imati isti broj mandata kao i na predhodnim izborima i da je za jedan sat zakazana nova konferencija za štampu na kojoj će se obratiti koordinator DPS za Herceg Novi i nosilac liste Petar Porobić.

-DPS je pokazao izbornu snagu. DPS je najbolja i najjača partija u Herceg Novom. Priča u predhodnom periodu da će neko da pobjedi DPS je daleko iza nas. Na 57% prebrojanog materijala imamo 12 mandata. Nismo dobili primjedbe. Svim učesnicima čestitam i to je dobra poruka za slijedeće izborne aktivnosti koje nas čekaju.

 

Izborni štab Izbor za Novi DA, Nikša Grgurević 

Nemamo tačne podatke, ali vlast u Herceg Novom neće moći da bude formirana bez građanskih lista i to nas raduje. Predlažem da sačekamo još nekih 60 minuta i da dobijemo konkretne podatke. Ostajemo i dalje pri stavu da je naš program uslov  svih uslova  za formiranje vlasti i formiranje koalicija.

Izborni štab DF, Simonida Kordić

Na konferenciji za novinare Simonida Kordić je kazala da prema podacima koje su obradili, sastav lokalnog parlamenta u Herceg Novom će biti  DF 4 mandata, DPS 12 mandata,  Novska lista 3 mandata, SD 1 mandat., Građanska lista Mišo Škobalj 1  mandat,  Demokrate 9 mandata, SNP 2 mandata, Izbor 1 mandat i SDP –URA 1 mandat.

– Ovi rezultati pokazuju ono što je najvažnije, a to je da je  na izborima u Herceg Novom  pobijedila opozicija, da DPS prema ovim nalazima ne može da formira vlast i da će nova vlast u gradu biti opoziciona.

Što se DF tiče, osvojili smo 4 mandata što predstavlja rast od 30 posto u odnosu na prethodne parlamentarne izbore. Na prethodnim parlamentarnim izborima DF je nastupio u nekadašnjem punom sastavu, predvođeni Miodragom Lekićem, a u našem sastavu je tada bio DEMOS, što daje posebnu težinu. Poredeći sadašnje rezultate sa rezultatima parlamentarnih izbora, jasno se vidi su za DF na parlamentarnom nivou glasali birači lokalnih stranaka. Kada se naši glasovi sada saberu sa glasovima lokalnih stranaka, dobije se rezultat koji se dobije na parlamentarnim izborima. Tako da  želimo da se zahvalimo lokalnim strankama, prije svega Novskoj listi, koja nam je pružila podršku na parlamentarnom nivou. Smatramo da imamo posebnu obavezu prema njima i prilikom formiranja nove vlasti. Analize  pokazuju da Demokrate koje su zabilježile značajan rast, taj rast je usmjeren na biračko tijelo SNP-a i DEMOS-a. Čestitam svim kolegama iz opozicije i očekujem da će brzo biti formirana kvalitetna lokalna vlast, poručila je Kordić.

Ocijenjujući  kampanju kazala je da je za DF bila izuzetno teška i pod pritiskom političkog režima iz Podgorice, od optužnica preko manipulacije državnim udarom.

 

Izborni štab Demokrate Crne Gore, Aleksa Bečić

Nakon Budve i Kotora i Herceg Novi je od  večeras slobodan grad. Dali smo riječ i riječ smo održali, kao i uvijek do sada. Na osnovu 100%  obrađenog uzorka  sa svih biračkih mjesta u Herceg Novom  DPS je osvojio 31.5%  ili 12 mandata,  Demokrate nepunih 25%  ili 9 mandata,  DF 11% ili 4 mandata,  Novska Lista 7,8% ili  3 mandata,  SNP  5.5  ili 2 mandata, SD, SDP-URA, Izbor i Građanska Lista Mišo Škobalj  po jedan mandat.

Ovo znači da partije koje nikada nijesu bile u koaliciji sa DPS-om imaju 19 mandata. Ovo su prvi izbori nakon kontroverznog 16. oktobra i svega što se nakon toga dešavalo. DPS sa 36% koje je ostvario 16.oktobra, pao je na 31% u opštini Herceg Novi. Demokrate su sa 14% porasle na 25, odnosno ostvarili smo rast od 80% što je najveći rast između dva izborna procesa u istoriji političkih procesa u Crnoj Gori. Nismo mi samo pobijedili političke protivnike, mi smo pobjedili i političke protivnike sa one strane i organizovane kriminalne grupe i službe državne bezbjednosti i državne organe i sve druge monstruoznosti i podlosti i brutalnosti kojima se udaralo prema Demokratama u najprljavijoj kampanji koju pamti crnogorska  politička scena. Džaba im i ucjene, džaba im i pritisci, džaba im i monstruozna pisma, laži i neistine o nama i našim mladim ljudima. Džaba im i policajci koji su radili za njih . Džaba im  sve, kad imate čiste ruke, ovakva leđa, kad imate principijelnost, doslijednost, karakter, hrabrost i odlučnost. Kad sprovedete najmoderniju izbornu kampanju koju pamti lokalni nivo. Kad svako domaćinstvo posjetimo po tri puta. Kad lično sa nosiocem liste uđete u 700 domaćinstava, onda prepreke nema, onda pod nama padaju organizovane kriminalne grupe. Ovo je herojska pobjeda.

 

Izborni štab SNP, Danijela Đurović
Evidentno je da je Herceg Novi ipak danas rekao „ne“ DPS-u, i to je ono što je najvažnije od svega. Mi definitivno nismo zadovoljni rezultatom naše partije, ali ono što je najbitnije je da ukupno opozicione partije sa SNP-om imaju većinu u budućem novskom parlamentu. Prema dosadašnjim rezultatima mi raspolažemo sa 2 mandata.

Izborni štab koalicije SDP URA – VAZDA, Dragan Šimrak

Koalicija je popravila rezultat SDP-a  sa parlamentarnih izbora. očekivali smo naravno i jači napredak ali to je objektivno bilo teško ostvariti u uslovima zloupotreba i pritisaka državno lokalne vlasti. DPS je izgubio vlast u još jednom primorskom gradu i nakon Nikšića nastavilo se snažno propadanje DPS-a. Što se tiče koalicija budućih sa DPS-om i njegovim satelitima naravno nećemo, a o ponudama ostalih partija ćemo razmisliti. Po osnovu obrađenih oko 85% mi imamo jedan mandat.

Izborni štab Građanske liste za Herceg Novi – Mišo Škobalj, Aleksandar Škobalj

Za 20 dana, otkako je formirana Građanska lista za Herceg Novi Mišo Škobalj osvojili smo nešto više od 700 glasova i prezadovojni smo.  [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/05/15-dps.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  Izborni štab DPS – koordinator DPS za Herceg Novi Petar Ivanović.

Zahvaljujem se svim građanima koji su izrazili svoju volju onako kako su je izrazili. Po rezultatima mi smo ostali pojedinačno najjača partija u Herceg Novom, sa 12 mandata, odnosno dobili smo podršku 31, 5 odsto biračkog tijela.  Svaki treći građanin je glasao za DPS. Ako pogledamo poziciju DPS u odnosu na drugu narednu partiju mi smo za oko 30 odsto jači od prvog sledećeg konkurenta. To nije za potcjenjivanje i smatramo da objektivno treba sagledati takav rezultat. Ovo su bili veoma teški izbori jer je bilo 12 lista, a gotovo polovina je imala lokalni karakter, što znači da je moralo doći do rasipanja glasova i do gubitka mandata. Očekujemo određeno prekomponovanje u opoziciji, a neke partije nestaju sa političke scene.

Veoma je važno što smo zadržali našu primarnu poziciju i da sada imamo prilično jasne smjernice na koji način ćemo raditi dalje. Mislim da je suviše rano da u ovom momentu pravimo bilo kakvu kombinatoriku oko toga ko će da vrši vlast u Herceg Novom. Mislim da sada treba pažljivo analizirati dobijene rezultate i onda vidjeti šta je moguće uraditi. Mi smo prije svega zahvalni onim građanima koji su podržali DPS, mada iskreno mislim da postoji jedan broj građana koji nisu dobro razumjeli naše namjere.

Rano je govoriti o bilo kakvoj kombinatorici koja će bilo koga dovesti do jasne pozicije izvršne vlasti. Moguće su različite kombinacije. Moguće je i da se ne formira vlast u Herceg Novom. U ovom momentu ne postoji jasna pozicija da bi bilo ko, ko se ozbiljno bavi politikom mogao bar nešto da najavi. Sada treba analizirati podatke. Onoliko koliko sam mogao da vidim mi smo na skoro svim biračkim mjestima osvojili prvo mjesto. To nije tako loš znak  iako smo očekivali veću podršku građana.

Nosilac liste DPS Petar Porobić

Treba prvo sve analizirati, potrebno je da se slegnu utisci. To je kao kada igrate utakmicu, bilo da pobijedite ili izgubite- glavu gore, idemo dalje.

 

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/05/Milan-Lakićević-2.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Nosilac liste Crnogorska -Milan Lakićević

„Naš cilj je bio da uzmemo 3 odsto i udjemo u opštinski parlament. Ovaj put nismo uspjeli.“, kazao je Lakićević. Zahvaljujem se svakom Novljaninu koji je dao glas za Crnogorsku. Vjerujte i budite sigurni da to nije izgubljen glas.Mi nastavljamo da radimo i na sljedećim izborima očekujemo da će Herceg Novi prepoznati ideje i program Crnogorske.“, rekao je Lakićević.U to ime, još jednom, puno vam hvala, hvala svim ljudima koji su na ovim izborima glasali za Crnogorsku. Hvala našim volonterima, hvala centrali partije, hvala svima. Uspjeli nijesmo, ali ne odustajemo. „Ideja Crnogorske će jednog dana zaživjeti u Herceg Novom.“, zaključio je Lakićević.

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

4 Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close