ДруштвоИздвојено

LOMPAR: NAFTA SA TRAJEKTA NIJE DOSPJELA U MORE -ZBOG KRŠENJA PROCEDURE KAZNA ZA POMORSKI SAOBRAĆAJ

Nafta koja se juče izlila iz šlepera po palubi trajekta „Grbalj“ nije otišla u more- izjavio je inspektor Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar nakon jutrošnje intervencije u slučajevima zagađenja mora, u kojoj su učestvovali eko brod Uprave pomorske sigurnosti i brod  kotorske Lučke kapetanije.

-Zagađivanje mora nije nađeno. Mi smo preventivno razvukli branu, išli smo po zalivu tražeći najmanje zagađenje koje bi se moglo vidjeti na eko brani jer je ona bijele boje. Ništa nismo mogli da nađemo. U akciji je učestvovalo više od 10 ljudi, troje iz kapetanije Kotor i  5,6 radnika Uprave pomorske sigurnosti i pripadnika Vojske CG i svi mogu da potvrde da smo  upijačima čistili čisto more i da na njima nismo našli nikakve tragove bilo kakvog zagađenja. Mi smo odradili po pozivu građana sve kako je trebalo po proceduri i na našu veliku sreću nije bilo nikakvog zagađenja-kazao je Lompar.

Kompanija Pomorski saobraćaj će biti kažnjena po drugom osnovu, kako objašnjava Lompar,  zbog kršenja procedure. 

-U njihovoj proceduri u koju imamo uvid ne stoji  da se po Zakonu o spriječavanju zagađenja mora sa brodova,  brod mora odmah  zaustaviti i da se mora zvati inspekcija sigurnosne plovidbe, već je navedeno pogrešno i neusklađeno sa Zakonom,  da se obavjesti  pretpostavljeni, direktor Direktorata pa da se krene  u čišćenje.  Uz kaznu će ići i naredba inspektora o promjeni procedure u budućim slučajevima spriječavanja zagađenja mora sa brodova –rekao je Lompar.

Kazna za pravno lice iznosi od 1.000 do 40.000 a za fizičko  od 500 do 4.000 eura.

Lompar kaže da je odmah nakon incidenta imao usmenu izjavu direktora i kapetana ali da još uvijek (do momenta davanja izjave novinarima) nije imao pismenu izjavu koja mora biti dostavljena u roku od 24 sata od incidenta.

Jučerašnje informacije u pojedinim medijima za Lompara su dezinformacije koje on nije dao.

– Ni juče ni danas nisam uspio da nađem nikakvo zagađenje mora. Bili smo u  samom tjesnacu Verige koji je detaljno ispregledan i izašli smo i do Bijele i otišli smo dalje na drugu stranu do iza Opatova.  Važno je znati da jedna litra eko dizela pokriva otprilike jedan fudbalski stadion. Ako je izliveno, po novinarima, 400 litara eko dizela znači da bi moralo biti prekriveno blizu 400 fudbalskih stadiona. Mi smo pokušali da nađemo jedan metar kvadratni i nismo uspijeli, a ne površinu nekog fudbalskog  stadiona –naveo je Lompar objašnjavajući i da bi se neka zagađenja mora mogla naći zbog odvodnih cijevi koje odvode vodu sa saobraćajnica ali ne u ovom slučaju i sa plovnih objekata.

 

Tags

Повезане Вијести

2 Коментара

  1. Pa dragi g.Lompar znate da je noc prije vasega dolaska duvala bura i da je sve sto je prana catara poslo prema bijeloj a vi ste obilazili do rta sv. Nedjelje nepravite nas budalana znamo da stitite pravog vlasnika catara.Toliko o incidentu i vama koji bi trebali da reagujete kao i prema drugima. Bruka i sramota.

  2. Zalosno od jednog zvanicnika, jutros su stigli da konstatuju zagadjenost mora .Juce na podesu od zadnjih kuca Kamenara prema Verigama pa sve do rta sv.Nedjele bilo je pod flekom od nafte.M ozda pomenuti gospodin koji je danas vrsio uvid i ne smije da iskaze pravu cinjenicu, a mi posjedujemo i snimke , Ali dzaba……….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close