ЕПККултура

LUX PRIZE FILM FESTIVAL – FILMOVI SA SVJETSKIM PRIZNANJIMA NA TVRĐAVI FORTE MARE

U okviru Evropskog foruma  žena počeo je sinoć i program Lux prize film festival. Na tvrđavi Forte mare  prikazan je film “Kad odem“  – priča o borbi mlade Turkinje u Njemačkoj između dvije kulture, tredicije, porodice, dva sistema vrijednosti – da sačuva sebe i svoje dijete.  Višeslojna bolna storija o netoleranciji, nerazumijevanju, muško-ženskim odnosima, ali i nesalomivoj vjeri mlade majke u mogućnost ljubavi i uspostavljanja harmoničnih odnosa. Film je učestvovao na više od  sto svjetskih filmskih festivala, prikazivan je u osamdesetak zemalja na šest kontinenata, bio je njemački kandidat za oskara, a dobio je najznačajnije njemačke filmske nagrade.

Projekciji je prisustvovala i glavna glumica  – Sibel Kekili, našoj publici poznatija po ulozi u seriji Game Of Thrones. Glumica njemačkog porijekla u Herceg Novi je dosla povodom Evropskog foruma žena i projekcije filma u kojem igra glavu ulogu.

– Po tišini sam zaključila da je publika  na određen način ušla u film. Srećna sam što sam došla i gledala film na ovoj nevjerovatno lijepoj lokaciji, ocijenila je  pred na žalost malobrojnom publikom Sibel Kekili.

Prema njenim riječima nije bilo lako igrati u ovakvom filmu, ali je njena uloga bila lijepa, lijepa za ženu, i izuzetno emotivna. Tog malog dječaka koji je u filmu glumio mog sina, morala sam  uvjek držati na oku, paziti, štititi ga i objašnjavati mu da se ne plaši jer je to samo film. Zato je uvjek teško odigrati uloge tog tipa, odnosno glumiti sa malim djetetom.  S druge strane i priča je jaka, tragična, ukoliko majka puca u čovjeka  koji je ubio njeno dijete i osveti  se onda i ona postaje ubica, izjednače se žrtva i ubica, nema pobjednika – svi su gubitnici, rekla je za Radio Herceg Novi i naš Portal Sibel Kekili.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/06/IMG_8170.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

Festival je otvorila njemačka političarka Doris Pak i objasnila važnost ove manifestacije.

Želim prvo da objasnim da Lux prize  ne znači Luksemburg već svjetlost na latinskom. Želim i da vam objasnim zašto smo ustanovili tu  nagradu za evropski film. U Evropi se snimi i producira veliki broj dobrih i kvalitetnih filmova koji rijetko kad ugledaju svijetlost u bilo kojoj drugoj državi osim u matičnoj. Svrha je da se upoznaju nacije gledajući filmove različitih država Evrope. Cilj nije samo da se dodjeljuju sredstva odnosno da se daje novac. Večerašnji film  posvećen je  slijepim licima, a prevod je urađen na 24 jezika, to je nagrada, poručila je Doris Pak.

Publiku je u ime grada pozdravila savjetnica predsjendice opštine Nataša Martić.

Lux Prize film festival se nastavlja večeras  – projekcijom filmova „Eat, Sleep, Die“  švedskim ostvarenjem  ovjenčanim sa nekoliko filmskih nagrada, između ostalih  Gabriela Pichler je dobila dvije nagrade za najbolju rediteljku i  najbolji scenario, a Nermina Lukač za najbolju glumicu. „Macondo“ je  prvi dugometražni film  iransko-austrijskog reditelja Sudabeh Mortezaia, nagrađivan na festivalima u Beču, Sarajevu, Hong Kongu, Torontu…

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close