Video prilogЕкономија

МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА ПОСЕБНО ПОГОЂЕНА ПАНДЕМИЈОМ

Импакт институт Тиват спровео је истраживање о начину пословања малих и средњих предузећа чије је пословање пандемија добро уздрмала. Истраживање, које је обухватило 100 привредника,   је показало да 72 одсто предузећа нема план за други талас кризе, док је 54 одсто навело да је затворено а 40 одсто њих да ће пословати успјешно само два мјесеца у 2020 години. Када је ријеч о будућем пословању испитаних предузећа 82 одсто је оптимистично.

Оснивач Импакт Института Сања Милосављевић каже да су истраживање обавили у форми пулс упитника, што значи да је сваки власник могао да да своје лично мишљење у вези рада у вријеме короне.

-Истраживање је трајало три мјесеца, а питања су била: Да ли су свој бизнис затворили током пандемије? Да ли су оптимистични или песимистични и гдје највише виде ефекте саме пандемије?
Премда је била пандемија у моменту испитивања, 82 одсто испитаника је било оптимистично, 54 % је затворило своје бизнисе привремено, а након мјера државе није се промијенило стање. Људи су навели као значајне индикаторе, пад броја клијената, пад продаје, многи су затворили бизнисе због затварања граница односно немогућности извоза, објашњава Милосављевић, наводећи да је истраживање било јунско – јулско али и да се у августу нису промијенили ставови већ да су ефекти чак и негативнији.
Рјешење кризе анкетирани виде у помоћи државе, смањењу трошкова, прелазак на рад од куће, а не велики број је рекао да ће примијенити мјеру отпуштања радника. Власници малих и средњих предузеће дали су и мишљење о начину  превазилажења кризе.

Из Импакт института кажу да ће се тек након реализације трећег пакета економских мјера, планиран у новембру, добити права слика ефеката економске кризе.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close