Култура

MALI SALON HERCEGNOVSKIH GALERIJA – KONCEPT KOJI UJEDINJUJE

Postavku ove godine čine 34 portreta, najstariji s početka 18. vijeka –  nepoznatog autora i savremeni, rađeni najrazličitijim tehnikama od crteža olovkom do ulja na platnu, a među autorima su neki od najznačajnijih stvaralaca u regionu, poput Jovana Bijelića, Mirka Kujačića, Aleksandra Prijića, Milene Šotra, Cvetka Lainovića, Milića od Mačve, Uroša Toškovića, Mata Đuranovića, Josipa Bepa Benkovića, do onih koji stvaraju danas i u našem gradu Anite Šimić, Isidore Bigović, kao i Eleonore Apolonio i Olivere Eraković.

I  među portretisanim su za istoriju Novog važne ličnosti dr Simo Milošević, dr Svetozar Živojinović,Bato Pravilović, Dušan Kostić, Kosta Kilibarda te ljudi koji su doprinosili onoj neformalnoj istoriji gradaa i njagov duh činili raskošnijim…

Milina Kovačević podsjetila je i da se uz Herceg fest svake godine smjenjuju domaćini Malog salona. Ove godine to je bila Spa galerija Instituta Igalo a naredne će biti Nebesko ognjište Koste Kilibarde.

Na Salonu su sosim ove dvije ove godine   predstavile i gradska galerija “Josip Bepo Benković”,  galerija Prijić, Sju Rajder, Luča, Katurić, Spinaker.

Izložbu je kao predstavnik Spa Galerije otvorio Željko Vavić.

-Kada su se pojavile pokretne slike, strahovalo se o opstanku dasaka koje život znače. Kada se pojavila fotografija a kasnije i digitalna fotografija, naivni su mislili da one mogu zamijeniti lik koji život znači. Mi još uvijek vjerujemo da to nije moguće, i zato večeras razgovaramo sa ovim i ovakvim likovima koji nas gledaju iz ove postavke. Smatram da je ova izložba samo zrnce blaga kojim raspolaže ovaj grad, rekao je Vavić i apostrofirao da je poziv za učešće na Malom salonu „ razdrmao“ pomalo uspavanu Spa galeriju čije su aktivnosti utihnule spletom okolnosti nevezanim za umjetnost. Vavić je poželio i da  naredni Mali salon  bude otvoren na istom mjestu kada  Herceg Novi bude izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Tekstove za katalog Malog salona  priredili su dr Zoran Paunović i Vitka Vujnović a likovni urednik je bio Vojislav Vojo Kilibarda.

Mali salon hercegnovskih galerija biće otvoren do 27. februara.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close