ЕкономијаИздвојено

МАЊИ ПРИХОДИ ОД ПОРЕЗА И ТАКСИ У ОПШТИНСКОМ БУЏЕТУ

За осам мјесеци ове године по основу пореза на непокретности приходовано је 2.041.017 еура, односно 43,5% мање у односу на упоредни период прошле године, саопштено је РТХН из Секретаријата за финансије и локалне јавне приходе Општине Херцег Нови. На наведени пад прихода, како кажу, значајне реперкусије има и немогућност страних држављана да редовним путем измире своје обавезе.
-Констатујемо да су у периоду од отварања граница забиљежене позитивне тенденције по овом питању, тако да је остварење прихода по основу пореза на непокретности за август 2020. године на нивоу 90% прошлогодишњег остварења у поменутом периоду-казао је помоћник секретара за финансије и локалне јавне приходе, Стево Влаовић.
Подсјећа да су, сходно Закључку о утврђивању мјера и олакшица за превазилажење посљедица изазваних епидемијом заразне болести КОВИД -19, донесене двије мјере које релаксирају обавезе грађана по основу пореза на непокретности: ослобађање плаћања камате за сва правна и физичка лица по основу задужења пореза на непокретности за 2020. годину до 31.децембра ове године; одлагање принудне наплате по основу укупног доспјелог дуга када је у питању порез на непокретности такође до 31. 12. 2020. године, односно 31.03.2021. године на основу споразума са сваким дужником понаособ и дефинисане динамике по том основу.
Могућност склапања споразума до сада је искористило 245 обвезника.
Пад прихода у овој години забиљежен је и када је ријеч о прирезу пореза на доходак физичких лица.

-Од 1. јануара до 1. септембра по том основу је приходовано 678.976 еура, односно 7.68% мање у односу на исти компаративни период.
По основу пореза на доходак физичких лица је приходовано 691.531 еура, што је пад од 6.75% у односу на упоредни прошлогодишњи период. У односу на наведене категорије прихода које тангирају доходак физичких лица, треба рећи да се наведени пад превасходно односи на јул и август текуће године, а због мање запослености у домену туристичке индустрије у односу на исти период прошле године-казао је Влаовић.
По основу административних такси, у истом периоду је приходовано 100.322 еура, што је 26.9 мање % у односу на компаративни прошлогодишњи период.

-То је у одређеној мјери и очекивано, узимајући у обзир Одлуку о административним таксама, чијом имплементацијом су одређене категорије прихода по овом основу значајно смањене-објашњава Влаовић.
По основу наплате туристичких такси, за осам мјесеци је приходовано 166.106.38 еура, односно 41,57% остварења у истом периоду прошле године.
-Биљежимо и пад прихода по основу комуналних такси од 71%, што такође можемо приписати слабијој привредној активности, као и ослобађању плаћања у вријеме трајања пандемије КОВИД-19-навео је Влаовић.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close