ДруштвоИздвојено

MARIJA ANDRIĆ: KOMUNALNA POLICIJA U SLUŽBI GRAĐANA 24 SATA

Službenici Komunalne policije obavili su tokom juna 1 075 kontrola i izdali 219 prekršajnih naloga, a najveći broj je iz oblasti saobraćaja. Obavljaju i pojačanu kontrolu nivoa buke u ugostiteljskim objektima i rad izdavaoca smještaja uz poseban akcenat na sankcionisanje takozvanih „dilera“.  Tokom ljetnje sezone službenici Komunalne policije radiće non stop.

Zakonom je predviđeno da Komunalna policija obavlja kontrolu, odnosno mjerenje nivoa buke kao i radnog vremena ugostitelsjkih objekata, kazala je načelnica Marija Andrić.

-Kontrolu će obavljati kalibrisanim uređajem za mjerenje buke. Napominjem, da izmjereni nivo buke izvan objekta ne smije da  prelazi propisanu graničnu vrijednost od 65 dB. Takođe, licima koja sama ili preko drugih lica nude usluge smještaja, odnosno dileri, službenici Komunalne policije će izdavati prekršajne naloge i protiv njih podnositi zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka.

Andrić je podsjetila da Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo izdaje odobrenja za izvođenje muzičkog programa u ugostiteljkim objektima.

-U našem gradu postoji 8 akustičnih zona – Tiha zona u prirodi, tiha zona u aglomeraciji, zona povišenog režima zaštite od buke, stambena zona, zona mješovite namjene, zone pod jakim uticajem buke koja potiče od saobraćaja, industrijska zona i zona eksploatacije mineralnih sirovina. Područje u  kojem se u najvećoj mjeri mjeri nivo buke spada u zonu mješovite namjene kojoj pripada Stari grad, zapadno i istočno podgrađe, Obala Nikole Kovačevića do ul. Sava Ilića, Šetalište pet Danica do Njegoševe ulice i ulice Save Kovačevića, kao i na Rivijeri od Meljina do Kamenara u širini od 100 m od lokalnog priobalnog puta, objasnila je načelnica Andrić.

Vlasnike ugostiteljskih objekata su, na nedavnom sastanku, upoznali sa obavezom posjedovanja odobrenja za izvođenje muzičkog programa, potom poštovanja dozvoljenog nivoa buke, radnog vremena, pravilnim načinom odlaganja komunalnog otpada, nultom toleracijom na točenje alkoholnih pića maloljetnim licima, obavezom redovne kontrole reklamnih panoa na šetalištu i slično.

U toku juna obavili su 1 075 kontrola i izdali 219 prekršajnih naloga, a najveći broj je iz oblasti saobraćaja. Tokom ljetnje sezone, zbog povećanog obima posla, a shodno odluci predsjednika Opštine, radno vrijeme ove službe je 00:00-24:00, a trenutan broj zaposlenih je 25.

-Razlog zbog koga je radno vrijeme produženo je isključivo da bi naši sugrađani, ali i turisti u svakom momentu mogli da prijave komunalni problem sa kojim se susuretnu na broj telefona Call centra 19800,  kao i da u najskorijem periodu očekuju rješenje, uz dobijeni odgovor šta je po njihovom zahtjevu urađeno, bilo putem SMS poruke, mejla ili telefonski.

Na snazi je zabrana izvođenja građevinskih radova, a uz posebna rješenja dozvoljeno je produženje roka određenim pravnim licima koja su uputila zahtjev.

-To su „AZMONT INVESTMENTS“ DOO za izvođenje građevinskih radova na izgradnji saobraćajne i tehničke infrastrukture na prostoru nekadašnje lokacije kasarne u Kumboru, „POLITROPUS ALTERNATIVE“ za izgradnju hotelskog kompleksa 5* u Bijeloj, „IGALOPROMET“ DOO za gradnju poslovno stambenog objekta u Meljinama, „IMPERIO HOLDINGS LIMITED“ DOO za izvođenje građevinskih radova na izgradnji objekta hotelskog rizorta Lazaret u Meljinama, „TALIJA COMPANY“ za izgradnju hotelskog kompleksa 5* „Casa del Mare“ u Kamenarima, zatim Fondacija Duković, Dječiji dom „ Mladost“, Coning DOO, NO-MI, Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Herceg Novi, kazala je načelnica Andrić.

KOORDINACIONO TIJELO

Odlukom Predsjednika opštine, a u cilju afirmacije turističke ponude opštine Herceg Novi za ljetnju sezonu 2018. godine formirano je koordinaciono tijelo koje čine: Miloš Konjević, potpredsjednik Opštine Herceg Novi (predsjednik ),Marija Andrić, načelnica Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Opštine Herceg Novi, Goran Banićević, načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi, Jovo Grdinić, direktor Poreske uprave – PJ Herceg Novi, Svetlana Šljivančanin, koordinatorka Uprave za inspekcijske poslove Đorđe Radojičić, predstavnik Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom. Ovo koordinaciono tijelo sastajaće se jednom sedmično u toku turističke sezone.

-Pored ovoga, svakog utorka sastaje se i koordinaciono tijelo koje čine predstavnici Opštine, odnosno rukovodioci sekretarijata i službi, kao i predstavnici  opštinskih preduzeća. Cilj ovog koordinacionog tijela je sagledavanje komunalnih problema, koji se tokom nedelje uoče na terenu, a sve u cilju njihovog bržeg otklanjanja. Ovo tijelo funnkcioniše tokom cijele godine.

Sastanci koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone održavaju se u Budvi od 11. juna ove godine.

-Zaključci sastanaka ovog koordinacionog tijela do sada su da se ove sezone akcenat stavi na privatni smještaj, odnosno kontrolu ilegalnog izdavanja, a kontrolu po ovom pitanju na teritoriji naše opštine obavljaće inspektori Uprave lokalnih javnih prihoda. Zaključak poslednjeg sastanka je da sve inspekcije, angažovane u pojačanom nadzoru u turističkoj sezoni, nastave rad u skladu sa Dinamičkim planom za ljetnju turističku sezonu 2018.godine, kazala je Andrić.

KONTROLA FORMIRANJA ORGANA UPRAVLJANJA U STAMBENIM ZGRADAMA

U ingerenciji Komunalne policije je i kontrola formiranja organa upravljanja u stambenim zgradama.

DCIM126GOPRO

-Trenutno imamo rezultat da su u 230 stambenih zgrada formirani organi upravljanja, a za još sedam taj postupak je u proceduri. Apelujem na sve sugrađane koji su vlasnici prava svojine u stambenoj zgradi da sada kada u većini stambenih zgrada imaju dovoljan broj lica za kvorum, shodno zakonskim propisima krenu u postupak organizovanja organa upravljanja, kako bi izbjegli primjenu sankcija zbog činjenja prekršaja. Pored toga u svim stambenim zgradama u kojima postoje organi upravljanja lakše se obezbjeđuje i nesemetano održavanje, bilo da je riječ o radovima na redovnom, nužnom ili hitnom održavanja.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

 1. Између аутобуске станице и њеног паркинга налази се тротуар који почиње од степеница испред кафића Паулино . На једном дјелу почетка овог плочника постављен је киоск.
  Тротуар се наставља до магистрале , а одатле према Топли. Између тротуара и паркинга је направљена жељезна ограда висока преко 2м. па изгледа као да је зграда аутобуске станице дио золошког врта.
  По урбанистичко технићким условима , ограда према јавним површинама не смије бити виша од 1,5 м. , а тротуар је јавна површина која припада општини.
  Власник аутобуске станице изводи радове и у самој згради и то све биз дозволе.
  Мом оцу је општина одузела земљу (530 м2) на којој се налази аутобуска станица и не само њему. Ова земља никад није била плаћена , па због тога водим процес са општином Херцег Новог већ неколико година. У случају да се води неки процес око некретнина, по закону је забрањено издавање било каквих дозвола.
  Ове двије реченице сам извадио из горњег чланка :
  “Na snazi je zabrana izvođenja građevinskih radova, a uz posebna rješenja dozvoljeno je produženje roka određenim pravnim licima koja su uputila zahtjev. Kontrolu će obavljati kalibrisanim uređajem za mjerenje buke.”
  Питам се како то да комунални полицајци сваки дан сједну у кафић аутобуске станице, а да притом ништа не виде, ништа не чују и ништа не предузимају?

  1. Zašto dozvoljavate čistoći da ujutro vozi smeće bez zaštitne mreže na deponiju? Prošetajte od Meljina do kamenog pa ćete vidjeti tone smeća pored puta što je palo sa prepunih kamiona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close