Туризам

МД: ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ СА ФРАНЦУСКОМ АГЕНЦИЈОМ ЗА УПРАВЉАЊЕ ОБАЛОМ

Француска Агенција за управљање обалом (Цонсерватоире ду Литторал) и Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе склопили су данас Меморандум о разумјевању, који ће ојачати сарадњу ових институција у размјени најбоље праксе и знања, учешћу у заједничким пројектима и заједничким радом на подизању свијести јавности о важности заштите обале и приобалних морских подручја ради вишеструке користи природне и културне баштине за друштво, привреду и животну средину.

Меморандум је потписан за вријеме Другог састанка европских и медитеранских обалних агенција (ЕМЦА), који заједнички организују Цонсерватоире ду литторал и Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе, а који се данас и сјутра одржава у Будви. Значај међународне сарадње, који је формализован између двије државе на нивоу Цонсерватоире ду литторал и Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе препознала је и подржала амбасадорка Француске у Црној Гори Кристин Тудик, која се обратила присутнима у уводном излагању. Говорио је Предраг Јелушић директор Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе, Патрицк Базин замјеник директора Цонсерватоире ду литторал и Ешеф Хусић, Генерални директор Директората за климатске промјене и медитеранске послове у Министарству одрживог развоја и туризма. У оквиру теме дводневног састанка о прилагођавању обала климатским промјенама, представници институција за управљање обалама из Албаније, Алжира, Француске, Италије, Црне Горе, Марока, Сенегала, Шпаније, Туниса и Уједињеног Краљевства, заједно са експертима из међународних организација, подијелиће искуства о стратегијама, иновативним приступима и методама за суочавање са ризицима на обалама попут ерозије, потапања, поплава, оскудних водних ресурса и екстремних климатских промјена.. Окупљањем представника обалних агенција и стручњака који раде на овим питањима овај ће догађај бити и добра прилика и за покретање иницијатива за сарадњу међу учесницима. Оквир састанка поставиће два кључна говора: представљање Посебног извјештаја ИПЦЦ-а о океану и залеђеном омотачу у клими која се мијења и улога обалних агенција за прилагођавање климатским промјенама које ће одржати г. Тхеопхиле БОНГАРТС из ИППЦ-ове платформе за климатска и питања океана, и предавање Питања и утицаји климатских промјена у медитеранском басену, које ће одржати гђа Жељка СКАРИЧИЋ из УНЕП-МАП/Регионалног центра активности – Програм приоритетних акција. Током дводневног састанка, учесници ће представити примјере националних стратегија за прилагођавање обале климатским промјенама, као и размјенити искуства и знања презентирајући конкретне пројекте или приступе и примјере праксе, технике и рјешења за спровођење рјешења темељених на природи за прилагодбу обалних активности и заштиту и обнову обалних екосустава против очекиваних ризика од климатских промјена.
На иницијативу Цонсерватоире ду Литторал, Мрежа европских и медитеранских агенција за управљање обалама успостављена је током прославе Дана медитеранске обале 2015. године у Антибима, као неформална платформа за размјену знања и искустава по питањима управљања обалним подручјима. Током Другог састанка у Будви, учесници ће имати прилику да размијене и представе новости и теме од интереса за њихову организацију, идентификују заједничка питања и изазове, као и развију партнерства за заједничке активности у наредном периоду.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close