Друштво

МЕДЕНИЦА – РАДОЈЕВИЋ: КРАЋИ ПЕРИОД САМОИЗОЛАЦИЈЕ, ПРИЈАВИТИ КОНТАКТЕ ДА БИ ЕПИДЕМИЈА БИЛА КОНТРОЛИСАНА

Стопа хоспитализације у Црној Гори је 9,5%, док је проценат обољелих са тежом клиничком сликом 1,2%, а њих 0,5% има потребу за механичком вентилацијом и неким обликом асистирања у дисању, казао је др Немања Радојевић.

-У КОВИД болницама је 191 пацијент од којих је 28 у КЦЦГ, на Инфективној клиници 12, а на интерној 15. У болници у Бару лијечи се 27 ковид пацијената, Беранама 62, Никшићу 36, Брезовику 24, Кодри 2, Пљевљима 7 и Рожајама 5. Тежу клиничку слику има 25 пацијената од којих њих девет има потребу за одређеним обликом потпоре дисања. Позитивно на корона вирус је 89 медицинских радника међу којима је 16 љекара, 61 техничар и њих 12 који су немедицинско особље. У самоизолацији је 49 здравствених радника, казао је др Радојевић.

Како је казао, анализирајући статистику обољелих и опорављених те какву клиничку слику имају обољели, може се говорити да пацијенти сада имају блажу клиничку слику али то никоме не даје за право да може да се опусти и преко је потребно да сви пријаве контакте у случају да су обољели од корона вируса.

Др Сања Меденица је истакла да имају потешкоће у епидемиолошком истраживању јер позитивни случајеви не пријављују све контакте, па чак ни чланове породице.

-Сви можемо бити позитни или бити контакт али смо у обавези према себи и држави да кажемо да смо били у контакту са одређеном особом јер то је мјера контроле епидемије.

Упитана да ли изолација траје и даље 21 дана, Меденица је рекла да ће већ сутра бити спреман нови протокол, пошто је дошло до одређених препорука СЗО, које су указивале на скраћење самоизолације особе које су обољеле.

-Направили смо радну  групу и мислим да ће сјутра бити готов протокол који ће измијенити план и протокол колико ће која особа провести у самоизолацији. То је мјера која контролише епидемију и важно је да то знамо и преносимо грађана. Самоизоловањем контролишемо епидемијско јављање, рекла је она.

Приоритет у тестирању имају особе које су хоспитализоване и које су контакти али и грађани који путују због лијечења или посла.

-Радимо и тај вид тестирања и гледамо како можемо да урадимо адекватан број тестова, рекла је др Меденица.

На питање о одржавању избора те који су разлози за став НКТ да се избори одложе, др Меденица је рекла да није учествовала у писању препорука али да су избори одржавани и у другим државама и да морамо научити да живимо са вирусом.

-Мораћемо да све наше активности везујемо за оболијевање и да се привикавамо да научиумо да живимо са мјерама које морамо прихватати и преузимати – додала је она.

У марту, када су избори у Тивту одложени, рекао је Радојевић, вирус је био непознаница, а доступност медицинске опреме је била на лошијем нивоу, те су мјере морале бити ригорозније.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close