ДруштвоИздвојено

MEĐUNARODNI DAN DJETETA U HERCEGNOVSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA

Danas je Međunarodni dan djeteta čiji je cilj da podsjeti i senzibiliše javno mnjenje i ustanove na potrebu zaštite maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Međunarodni dan djeteta se obilježava u svijetu od 20. novembra 1989. godine. I Hercegnovske škole su brojnim aktivnostima obilježile ovaj dječiji praznik.

U Osnovnoj školi “Dašo Pavičić” tokom prethodna dva dana sprovedeno je nekoliko aktivnosti potvrdio je Branimir Krečković, direktor škole na Toploj. Na časovima odjeljenskih zajednica učitelji i nastvnici su govorili o značaju ovog praznika, dok se na TV ekranu u holu škole emituje o priča o ovom danu posvećenom djeci. U odjeljenju u Sutorini održana je i svečana priredba posvećena obilježavanju Međunarodnog dana djece, istakao je Krečković.

Na prvim časovima tokom današnjeg prazničnog dana u Osnovnoj školi “Milan Vuković” učitelji i nastavnici su pročitali osnove Deklaracije o djecijim pravima. Preko razglasa u školi emitovano je saopštenje o današnjem prazniku, kazao je Srđan Terzović zamjenik direktor osnovne škole Milan Vuković.

Kalendarom vaznijih datuma planiranom godišnjim planom i Osnovna škola “Orjenski bataljon” u Bijeloj proslavlja Međunarodni dan djeteta, kaže Sonja Bokan pomoćnica direktorice škole. Međunarodni dan djeteta obiležen je brojnim aktivnostima za koje su zadužene odjeljenske stariješine kroz koje su učenici upoznati sa Konvencijom diječijih prava. Ove godine izostala je tradicionalna priredba čiji je organizator udrženje Zrak sunca u kojem uvijek učestvuje naša škola, a koje će se održati u Dvorani “Park”  po završetku radova rekonstrukcije ove sale, potvdila je Bokan.

Dječja prava su utvrđena Kovnencijom o pravima djeteta, koju su ratifikovale 193 zemlje. Obilježavanjem ovog dana se žele podstaći organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama na preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su ona temelj izgradnje naprednog društva.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close