Друштво

METALNI POKLOPAC ZAČEPIO KANALIZACIJU NA TOPLOJ

Učestala izlivanja otpadnih voda u prizemljima objekata smještenih u ulicu „Mića Vavića“, ispod semafora, gdje je najveću štetu imao kafić „Borsalino“ naveli su „Vodovod i kanalizacija“ na reagovanje u cilju rješavanja problema. Objekti, koji su svojim prizemljima značajno denivelisani u odnosu na ulicu, mjesto su izlivanja kanalizacije ili emisije neprijatnih mirisa. Spojeni su na kolektor kanalizacije prečnika 300 mm, koji je glavni cjevovod za odvod upotrebljenih voda  od  naselja Topla, ka glavnom kolektoru, na Šetalištu.

Prošle sedmice je „otkriven“ zatrpan stari šaht kanalizacije neposredno uz južnu stranu veoma prometne raskrsnice sa semaforom, kada se mislilo da je problem rješen. Naime, izgradnjom saobraćajnice krajem sedamdesetih godina tadašnji izvođač radova je potpuno izgubio iz vida kolektor kanalizacije i potrebu da se uradi izdizanje nivelete saobraćanice za više od 3 metara prenese i na kolektor kanalizacije i njegove šahtove. Nažalost, to nije urađeno i šahtovi su ostali zatrpani ispod slojeva asfalta, pa tako i potpuno nedostupni za ma kakve intervencije.

Radovi na posljednjem rješavanju problema u ulici „Mića Vavića“ započeli su juče, 4. novembra, potragom za kolektorom na osnovu plana ucrtane kanalizacione mreže i analogije sa prethodnim radovima na istoj dionici, gdje je šaht ostao duboko zatpan ispod nove saobraćajnice, neposredno uz semafor.

„Vodovod i kanalizacija“ su na lokaciju doveli cijelu raspoloživu mehanizaciju, dva bagera, dva kamiona za utovar materijala, dvije crpke. Iskopan je krater dubine od 4,0 metra, površine rupe 5,80 x 6,00 metara, iskopano je oko 100 m3 zemlje. I tek u kasnim noćnim satima otkriven je potpuno zatrpan betonski šaht, ali očuvan. Dubina do tog šahta je 3 metra, a dubina do dna 4,5 metara. Srećom, na ovom čvorištu, nema nikakavog oštećenja kolektora niti šahta. Razlog začepljenja kanalizacije je metalni poklopac koji je upao u šaht i začepio ga i tako zatvorio prolaz otpadnim vodama da nesmetano otiču.

Postojala je opasnost urušavanja kratera i otvaranje većih problema u slučaju većih padavina. Srećom gradilište je bilo dobro obezbjeđeno i nije bilo dodatnih problema sa urušavanjem. Sve vrijeme, paralelno sa iskopom materijala iz rova, vršeno je crpljenje vode pa je odrađeno 10 tura sa po 4 m3 ili ukupno 40 m3 vode je iscrpljeno.

Danas su radnici građevinske operative „Vodovoda i kanlizacije“ izlivaju betonsku dogradnju šahta u visini od 3,0 metra da bi isti dosegao nivo ulice.

Ovaj primjer je jedan od mnogih na području naše opštine da se posljedice događaju, često, mnogo godina kasnije i da stradaju oni koji nemaju nikakve veze sa njihovim nastankom.

„Vodovod i kanlizacija“ će danas po izlivanju betonskog šahta potpuno zatrpani rupu, biće urađena betonske ploča, dok se ne izlije završni sloj asfalra koji će vjerovatno odraditi preduzeće „Fortis“ kao i druga asfaltiranja po gradu. Po izlivanju šahta biće izvršeno gemetarsko snimanje trase kolektora u cilju tačnog ucrtavanja.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close