ИздвојеноПолитика

MILOVAN BAŽDAR: UJEDINJENJE OPOZICIJE NE ZNAČI FORMIRANJE PREDIZBORNE KOALICIJE

Za danas u 17 sati zakazan je šesti sastanak opozicionih predstavnika u lokalnom parlamentu koji su podnijeli inicijativu za sazivanje vanredene sjednice SO Herceg Novi sa jednom tačkom dnevnog reda – razrješenje predsjednika SO Andrije Radmana.

Nezavisni odbornik Milovan Baždar  kaže da je opozicija postigla konsenzus oko stvaranja skupštinske većine prvenstveno sa ciljem da se stvore uslovi za fer i demokratske izbore ali i da se omogući usvajanje tehničkog Budžeta kako ne bi došlo do finansijske blokade lokalne uprave. Negira da im je cilj stvaranje političke većine koja će mijenjati izvršnu vlast do vanrednih izbora.

-Zajedničko  zadovoljstvo svih učesnika u pregovorima je što smo konstruktivnim radom bez bilo kakvih pritisaka i veta uspjeli da dođemo do minimum saglasnosti koja je rezultirala vanrednom sjednicom i nadamo se pripremi fer i slobodnih izbora. Nismo zadovoljni terminom održavanja sjednice,  prvenstveno iz razloga i potrebe usvajanja tehničkog budžeta kako lokalna uprava ne bi dospjela u problem finansiranja. Nemamo namjeru stvarati političku većinu iz bilo kakvog drugog razloga osim toga i stvaranja uslova za pripremu fer i slobodnih izbora koji su pred nama-kazao je Baždar.

Objašnjava i da, osim što je postignut konsenzus oko inicijative za razrješenje predsjednika Skupštine, opozicioni predstavnici su se dogovorili da  neće imenovati predsjednika Opštine već će biti formirano skupštinsko tijelo koje će vršiti nadzor nad izvršnim funkcijama. Lice koje bude izabrano za predsednika Skupštine biće u tehničkom mandatu, do okončanja izbora.

-U tom našem dokumentu internog karaktera, memorandumu o pripremi fer i slobodnih izbora je navedeno da ta osoba neće tražiti naknadu nakon prestanka obavljanja funkcije. Opozicija će se obavezati da prioriteti  u narednom periodu budu nastavak  započetih kapitalnih investicija, priprema turističke sezone, nastavak izrade Prostorno urbanističkog plana opštine.  Ako postoji,  a već postoji posebno od strane DPS-a neka vrsta kritika da želimo pridobiti izvršne funkcije, to nije tačno i u to će se svi vrlo brzo uvjeriti. Ako se htjela neka politička većina u Skupštini to se moglo dogoditi prije skraćenja mandata. To nam nije bila namjera. Koalicija je raskinuta a mi ostali politički subjekti smo dali podršku ideji da se spriječe eventualne nezakonitosti, neregularnosti sa jedne strane, i sa druge da omogućimo normalno funkcionisanje lokalne uprave, jer smo već imali blokadu rada Skupštine i posledično nemogućnost usvajanja Budžeta -kazao je Baždar.

Objašnjavajući pojam tehničkog Budžeta, navodi   da to znači primjenu minimalističkog pristupa.

-Sve one stavke iz operativnog budžeta primjenjivale bi se na minimalnom nivou, koji je po našem mišljenju potreban da bi lokalna uprava funkcionisala. Jednostavno nema vremena da se bilo šta radikalno mijenja ni u operativnom a posebno ne u kapitalnom budžetu. Vjerujem da ćemo planirati samo podršku tekućim investicijama, u onoj mjeri koliko je to iz preuzetih obaveza prepoznatljivo. Nešto novo planirati značilo bi imati politički program, značilo bi koaliciju koja bi stajala iza pokretanja novih kapitalnih investicija. To ćemo prepustiti novoj skupštinskoj većini koja će rebalansom raditi novi budžet, kao odraz nove političke volje – kazao je Baždar.

On ističe da postignuti dogovor opozicije oko ključnih pitanja, ne znači formiranje predizbornih koalicija kao i da to nije predmet njihovih sastanaka.

-O tome se ne govori. Ja sam uvjeren da će subjekti koji su potpisali inicijativu i memorandum  u određenoj mjeri biti i politički oponenti, što je i sasvim normalno imajući na umu određenu profilaciju političkih partija. Međutim jako je dobro i mislim da je to primjer i za prostore van Novog da se politički protivnici mogu dogovoriti oko ključnih stvari bez velike drame i uslovljavanja-ocjenio je Baždar.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close