Економија

MINIMALNA ZARADA U CRNOJ GORI NIJE POVEĆANA OD 2013.

Sindikati u Crnoj Gori već godinama pokušavaju da dođu do kompromisa sa Vladom kako bi se povećala minimalna zarada, čiji je iznos utvrđen još 2013. godine, i najniža je u regionu. Predstavnici sindikata pokušavaju da u sklopu Socijalnog savjeta dogovore povećanje minimalne zarade na 50 %  prosječne plate u državi, odnosno da minimalna zarada bude 250 eura. Na ovakvu odluku čeka 9 849 radnika, koji sada primaju 193 eura mjesečno.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić ističe da je iznos minimalne zarade važno ekonomsko, socijalno i političko pitanje, zbog čega Radna grupa, koju je obrazovao Socijalni savjet, ni poslije deset mjeseci nije završila posao. Uporedo sa inicijativom sindikata za povećanje minimalne zarade, razmatra se i inicijativa Unije poslodavaca da se smanje troškovi rada i eventualno opet uvede neoporezivi dio zarade. Ove dvije inicijative su međusobno uslovljene, ističe ministar Purišić, koji očekuje da će Socijalni savjet u prvoj polovini godine utvrditi predlog za povećanje minimalne zarade i poslati ga na dalje odlučivanje Vladi Crne Gore. 

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković vjeruje da su se stekli svi uslovi da se minimalna zarada poveća, što je i predočeno u decembru prošle godine na sjednici Socijalnog savjeta, kada je dogovoreno da se o tome konačan stav zauzme u februaru. Očekuju da se minimalna zarada povećava na 50 odsto od prosječne zarade u državi, kaže Keković koji vjeruje da će, ako Socijalni savjet postigne konsenzus, i Vlada uvažiti njihove zahtjeve.

Duško Zarubica, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, poručio je nedavno da je povećanje minimalne zarade jedan od prioriteta u radu obje crnogorske sindikalne centrale, istakavši da je u okruženju ona uglavnom usklađivana svake godine. U Crnoj Gori, minimalna zarada je 37 % od prosječne zarade, dok se u zemljama regiona minimalna zarada kreće od 47 do 53 % prosječne, kazao je Zarubica.

Kada je riječ o državama regije, minimalna zarada u Makedoniji iznosi 196 eura, u Bosni i Hercegovini 208 eura, Srbiji 213 eura, u Hrvatskoj je od 1. januara 404 eura, dok u Sloveniji iznosi čak 667 eura.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close