ДруштвоИздвојено

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ: МОГУЋ ПРЕЛАЗАК НА ОНЛАЈН НАСТАВУ У ОПШТИНАМА ГДЈЕ СЕ ПОГОРША СИТУАЦИЈА

Како је и најављено, сви вртићи почињу са радом 1. октобра, док ће школе од 1. октобра функционисати по моделу о коме је раније обавијештена јавност: ђаци од 1. до 6. разреда основне и 1. разреда средње школе похађаће наставу у школи, са скраћеним часовима, а остали онлајн, али уз сталне консултације и испитивања у школи.

С обзиром на то да је изузетно комликована епидемиолошка ситуација мијења из дана у дан, модел по коме се почиње је подложан промјенама, као и у већини земаља, па ће затварање школа или пак нормализација њиховог рада бити засновани на тзв. “систему семафора” који је израдио Институт за јавно здравље.

Систем семафора подразумијева да од стања у појединој општини зависити и то да ли ће школе у тим општинама прећи на онлајн рад или ће пак функционисати, истакли су данас министар просвјете др Дамир Шеховић и представник ИЈЗ проф. др Драган Лаушевић.

-Ми смо ти који, вођени препорукама стручњака из ИЈЗ, тражимо најбоље у датим околностима за читав систем који броји преко 100 000 дјеце. Најбоље значи очувати њихово ментално здравље и очувати њихово физичко здравље, али сарадња са родитељима у овом моменту је круцијална јер су они наши партнери. Апелујем да сви у овом важном моменту имамо довољно слуха, карактера и мудрости да покажемо да образовни систем може да буде свијетла тачка, а не проблем. Видјећемо шта ће се дешавати наредних дана односно како ће се кретати стање по општинама, и у складу са тиме ћемо се, заједно са Институтом, постављати и прилагођавати наставни модел. Ово нијесу редовне околности и морамо прихватити да и своје понашање морамо прилагодити тој чињеници, казао је министар Шеховић.

Професор др Лаушевић је објаснио да су имали интензивне консултације, покушавајући да обезбиједимо да дјеца крену у школу, истовремено имајући у виду епидемиолошку ситуацију.

-Сматрамо да је боравак у школама по дефинисаном моделу епидемиолошки тренутно безбједнији него на игралиштима. Наредних дана ће се пратити стање по општинама по тзв. „систему семафора“. Наиме, управо ће од тог предвидивог и на струци заснованог модела од ИЈЗ, зависити затварање и отварање школа. Тако, на примјер, школе у оним општинама које буду „у црвеном“ у смислу броја обољелих, би прелазиле на онлајн систем, док би школе у другим општинама радиле мањим или већим капацитетима, у зависности од стања у општини, казао је др Лаушевић.

Лаушевић и Шеховић су напоменули да су основне мјере које при сваком контакту са школом треба да се поштују: дистанца и маска. Осим тога, испорука дезинфекционих материјала за све школе и вртиће је у току. Свакако да, уколико дијете има обољења за која треба да се зна, потребно је да се одмах обавијести школа, како би се сваки такав случај посебно третирао.

Додатно, без обзира на чињеницу што ће дио ђака пратити наставу у школи, Министарство просвјете ученицима свих разреда основне и средње школе обезбиједило је и снимљени материјал за највећи број предмета, који ће се од 1. октобра емитовати на ТВЦГ2 и МНЕ спорт 2 и МНЕ спорт 3. За ученике који прате наставу на албанском језику такође је обезбијеђен ТВ материјал.

Програмска шема биће објављена сјутра на сајту www. ucidoma.me, на порталу за наставнике www. skolskiportal.edu.me, интернет страници Министарства просвјете, друштвеним мрежама и ТВ каналима, а сав материјал биће доступан и на YТ каналу УчиДома.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close