ДруштвоКултура

MIRU VUKSANOVIĆU PRIZNANJE “TRGA OD ĆIRILICE” – PEČAT HERCEGA ŠĆEPANA

Sinoć je na Trgu od ćirilice uručena  nagrada „Pečat Hercega Šćepana“ koja je tradicionalno priznanje na ovoj manifestaciji.Dobitnik je književnik Miro Vuksanović za trilogiju „Semolj Gora“ (azbučni roman u 878 priča), „Semolj zemlja“ (azbučni roman o 909 planinskih naziva) i „Semolj ljudi“ – azbučni roman u 919 priča o nadimcima.Nagradu je uručio predsjednik žirija mitropolit Amfilohije
Zahvalivši se na nagradi Miro Vuksanović je kazao da mu je čast što ste „Pečatom Hercega Šćepana“ odlikovali semoljsku književnu riječ. To će da ostane među njenim najljepšim potvrdama.
-S radošću opet govorim na Trgu od ćirilice, na jednom od zaštićenih ostrva u latiničnom, moru na kojem nije dosad kao sad izlazila naša Crna Gora. Ovdje smo prošle godine u avgustu, prikazali 72 knjige Antologije „Deset vekova srpske književnosti“ od Svetog Save i narodnog pjesnika do našeg vijeka, a stiglo je još deset naslova. Ovdje su prikazivane moje knjige i knjige o njima. Srpski pisac mora da bude zadovoljan da prima priznanje na vidikovcu odakle Novi grad 170 godina u Vijencu „valove boji niz pučinu“-pekao je između ostalog Miro Vuksanović

Sinoć je po prvi put uručena i nagrada „Ćiriličnik“ , koja se dodjeljuje srpskim kulturnim institucijama. Prvi dobitnik je „Književna zadruga“ Srpskog nacionalnog savjeta iz Podgorice. Nagrada je dobila ime po istoimenom toponimu, koji se nalazi u Crkvicama (Stara Hercegovina), gdje je bio grad Hercega Šćepana. Tamo ima jedan kiljan, koji se u narodu zove Ćiriličnik. Po predanju , tuda je prolazio Sveti Ćirilo, na putu od Moravske prema Rimu.
Nagradu dr Momčilu Vuksanoviću predsjedniku Srpskog nacionalnog Savjeta uručio je takođe mitropolit Amfilohije . Vuksanović je podsjetio da je prije deset godina pokrenuta izdavačka djelatnost Srpskog nacionalnog vijeća. „Književna zadruga“. U tom periodu je štampano preko 250 naslova, na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.
Prije uručenja nagrada održano je pjesničko veče a stihove su kazivali Ranko Jovović, mitropolit Amfilohije, Višnja Kosović, Milutim Mićović, Veselin Rakčević, Andrija Markuš, ,Todor Živaljević, Rajo Bulatović, Slobodan Čurović, Radoica Radović, Mileta Bulatović . Publika je posebno pozdravila pjesnika dr Slavomira Gvozdenović iz Temišvara i poslanika u Parlamentu Rumunije.. On je informisao prisutne da su pored njega gosti na „Trgu od ćirilice“ rumunski književnik Luksijan Aleksijev i učenci njih 40 temišvarske gimnazije „Dositej Obradović“ koji se nalaze na nagradnoj eskurziji i odmoru u Dobroti kod Kotora.
U sinoćnjem programu su učestvoli i hor Sveti Nikolaj Žički iz Čačka i pjevačko društvo „Biser ogrlica“.

VEČERAS NA TRGU OD ĆIRILICE
Večeras od 20 sati u porti crkve Sv Spasa predavanje na temu „Tiha Svjetlost“ održaće nastojatelj manastira Pomaine jermonah Rafailio (Boljević). Za 21 sat na Belavisti predviđen je koncert narodnih pjesama grupe
“Od bisera ogrlica“ . Sutra veče na Trgu od ćirilice program će se održati u porti manastira Savina uoči krsne slave Manastira Uspenja presvete Bogorodice. Od 20 sati je planirana smotra crkvenih horova program koji tradicionalno organizuje SPKD „Prosvjeta“ iz Herceg Novog i organizatori Trga od ćirilice. Na smoti besdjedi protojerej –stavrofor Gojko Perović rektor Cetinjske boslovije. Poslije smotre horova održaće se obnovljena tradicionalna kruševička večera.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close