Култура

MJESNA MUZIKA ĐENOVIĆI SPREMA IZNENAĐENJA ZA PROSLAVU JUBILEJA

Među glavnim akterima „Praznika mimoze“ u proteklih pet decenija su Gradska muzika Herceg Novi i Mjesna muzika Đenovići, a tako će biti i ove godine.

Osim za 50. „Praznik mimoze“, u Mjesnoj muzici Đenovići spremaju se i za još veći jubilej – stogodišnjicu od osnivanja ovog ansambla, koju će obilježiti koncertom 1. marta, do kada bi mogli da dobiju i nove uniforme, rekla nam je potpredsjednik Mjesne muzike Đenovići Milica Matović.

– Pripreme teku veoma dobro, radimo „punom parom“, a osim tri obavezne probe sedmično uveli smo još jednu subotom. Rade se novi komadi, spremamo nova iznenađenja za publiku, a možda je i najveće i najljepše iznenađenje što bismo do tada mogli da, nakon nekih jedanaest godina, dobijemo nove uniforme. U tome su nam pomogli kompanija „Azmont investments“ koja radi „Porto Novi“ u Kumboru, a nadamo se i nekoj pomoći od Turističke organizacije Herceg Novi. 

Proslavu jubileja počeli su Novogodišnjim koncertom u Domu kulture u Đenovićima, a svečani koncert povodom vijeka postojanja prirediće u dvorani „Park“, u okviru „Praznika mimoze“.

– Za svečani koncert se pripremamo sa velikim entuzijazmom, zaista smo svi uložili ogroman trud jer osjećamo i obavezu i potrebu da to sve ispadne kako treba. Koncert u Đenovićima jeste bio uvod u proslavu stogodišnjice postojanja, a istovremeno i način da se naviknemo na novog kapelnika Aleksandra Đorđevića koji je tada „oštrio svoju palicu“ da bude još bolji. Iako je nov u tome, odlično se snalazi, jako smo zadovoljni, a uveli smo i tu dodatnu probu da bi bili potpuno spremni i da stogodišnjicu obilježimo na pravi način. Uvodimo nove stvari u odnosu na taj koncert, tako da repertoar neće biti isti. Biće nekih podudaranja, ali većina stvari će da bude nova.

Mjesna muzika Đenovići navikla je publiku na bogat i raznovrstan repertoar od klasične i evergrin muzike, preko popa i roka do filmske i etno muzike, a ovoga puta će akcenat biti na rok kompozicijama, otkriva nam Matović, ističući zadovoljstvo što imaju sve više mladih članova .

– Ja bih voljela da sve to ostane iznenađenje, ali mogu da otkrijem da smo ovoga puta ipak „pojačali“ rokenrol  i dodali par novih kompozicija koje su potpuno u tom muzičkom stilu. To je odličan način da privučemo i mlađu publiku, što se vidi po reakcijama naših mlađih muzičara koji ih odmah prepoznaju.   Zaista imamo odličan podmladak, djecu uglavnom iz Đenovića, ali i iz Bijele i Baošića, koja žele da sviraju, već uče i radimo na tome da se što prije osposobe i uđu u orkestar, tako da će bina u Đenovićima vrlo brzo postati mala za nas. Kako je krenulo sa podmlatkom još malo nećemo moći svi da stanemo, što nas jako raduje i daje nam još više entuzijazma za dalji rad. 

Zahvaljujući trudu svih uprava i dobroj saradnji sa nadležnim institucijama Mjesna muzika Đenovići ima svoje prostorije i zadovoljni su uslovima za rad.

– Imamo odlične uslove za rad, a to je rezultat onoga što se stvaralo ovih sto godina. Mi smo dobili veliku  podršku i od Mjesne zajednice Đenovići i od Ministarstva prosvjete Crne Gore, čije su to zapravo prostorije, kada se pogleda dalje u istoriju. Sve je to opstalo i danas izgleda ovako zahvaljujući ogromnom trudu muzičara i svih uprava tokom ovih sto godina. To je jedna garnitura ljudi koja je izdvajala svoje vrijeme i sve svoje resurse da to izgleda kako treba i da bude uslovno, a u isto vrijeme i da zvučimo kako treba. Konstantno se trudimo da obnavljamo instrumente, trenutno stanje nije loše, ali nije ni idealno. Kada dođu ta djeca koja žele da sviraju opet će trebati novi instrumenti i razna oprema da se sve to pokrije kako treba, ali nismo nezadovioljni sadašnjim stanjem zato što se puno ulagalo poslednjih godina, imamo dosta i novih instrumenata, a stari nisu baš toliko dotrajali, zaključuje Matović.

Mjesna muzika Đenovići će, zajedno sa Gradskom muzikom Herceg Novi, učestvovati u programu svečanog otvaranja „Praznika mimoze“  1. februara, na Trgu Nikole Đurkovića i na platou bivšeg hotela „Igalo”.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close