Друштво

MJESNA ZAJEDNICA SUŠĆEPAN-RATIŠEVINA-TREBESIN: ZA PREDSTOJEĆE PROJEKTE POTREBNA PODRŠKA INVESTITORA

U Mjesnoj zajednici Sušćepan–Ratiševina-Trebesin, pokrenuli su niz infrastrukturnih projekata vezanih za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, otpadnih voda, uređenja puteva, napajanja električnom energijom, valorizacije pješačkih staza u turističke svrhe. Riječ je o projektima milionske vrijednosti, a od investitora očekuju značajnije učešće u njihovoj realizaciji.
Mjesna zajednica je sačinjena od tri manja sela, nalazi se na svega nekoliko kilometara od grada. Sela su prilično naseljana, samo u Ratiševini imaju 24 đaka i veliki broj djece za vrtić. U narednom periodu očekuju realizaciju više urbanističkih projekata, koji su osnovna pretpostavka razvoja ovog dijela zaleđa. Jedan od najznačajnijih je urbanistički projekat Zirine, čijom realizacijom će biti omogućeno uspostavljanje bolje komunalne i saobraćajne infrastrukture u zaleđu grada, navela je potpredsjednica Savjeta Mjesne zajednice Sušćepan–Ratiševina–Trebesin Zorica Mijajalović.
-U okviru ovog rizorta planirani su brojni prateći objekti, sportski tereni i mreža pristupnih puteva. Najveći problem stanovnicima ovih sela predstavlja nestašica vode, naročito u ljetnim mjesecima. Predloženo je da se pitanje vodosnabdijevanja potrošača Sušćepana, Ratiševine i Trebesina riješi nabavkom jače pumpe i izgradnjom rezervoara kako bi do viših zona voda redovno dolazila i tokom ljetnih mjeseci kada im slavine presuše zbog slabog pritiska vode. Rješenje je da se direktno spoje sa Filter stanicom u Mojdežu , za što je neophodan projekat i veća sredstva. Do tada će se u sušnim mjesecima snabdijevati tehničkom vodom sa lokalnih izvorišta i iz vlastitih bistjerni, kazala je Mijajlović.

U akcijama mještana uz učešće investitora, na području Ratiševine i Trebesina, a odnedavno i Sušćepana riješavaju tekuća pitanja. Mijalović je kazala da planiraju tokom proljeća da asfaltiraju dionicu puta Kremenica–Grbići. U proteklom periodu završena je javna rasvjeta na dionici Mištica – Trebesin, podsjetio je član Savjeta ove Mjesne zajednice Špiro Vuković.

– Zahvaljujući učešću Opštine i investitora koji su izgradili etno selo , urađen je prije nekoliko godina put Mištica-Trebesin u dužini 1.650 metara, sa rasvjetom ukupne investicione vrijednosti oko 450.000 eura. Ovih dana kompletirana je rasvjeta do sela. Ukupno je postavljeno 54 rasvjetnih stubova od kojih je 43 sa led svjetiljkama. Investitori su uložili jedan euro po kvadratu kupljenog zemljišta na tom području u izgradnju komunalne infrastrukture. U izgradnju puta vlasnici zemljišta uložili su oko 110.000 eura, podsjetio je Vuković.

On je rekao da je to jedan od najboljih puteva u Opštini Herceg Novi. Kompletna infrastruktura je pripremljena u ovom selu, koje se nalazi na osam kilometara udaljenosti od grada. Trebesin je jedno moderno etno selo sa izletištem Čakotin, sa kojeg se pruža prelijepi pogled na Bokokotorski zaliv.
-Mještani se zalažu za kategorizaciju puteva, među kojima je stari put Trebesin-Ratkovići-Kameno. Na toj dionici se katastarski ne poklapaju podaci zašto su uputili više dopisa nadležnim. Neophodna je kategorizacija svih puteva i staza u Opštini Herceg Novi, kako bi se utvrdila nadležnost njihovog održavanja, poručio je Vuković.

U organizaciji Opštine Herceg-Novi u toku su aktivnosti na izgradnji glavnog puta od Ratiševine prema Mojdežu, u vrijednosti oko 700.000 eura, istakla je Zorica Mijajlović.
-Riječ je o najvećem investicionom poduhvatu u posljednjoj deceniji, jer je za razvoj sela od vitalnog značaja put. Nadaju se da će do početka glavne turističke sezone ostvariti bolju komunikaciju sa gradom. Planiran je sastanak sa predstavnicima Vodovoda, Elektrodistribucije, T-Coma, Komunalno –stambenog doo, u cilju ugradnje podzemnih kablova i instalacija dok traju radovi na putu, kako naknadno ne bi prokopavali saobraćajnicu za postavljanje neophodne infrastrukture. Javna rasvjeta do Crkve Sv. Trojice u Ratiševini je izgrađena i uz pomoć donatora, mjesne zajednice i učešćem mještana, objasnila je Mijajlović.

Kako Mijajlović ističe ovih dana su završeni radovi na uređenju porte i crkvene kuće. U Ratiševini je neophodno poboljšati napajanje električnom energijom. Planirano je uređenje dionica lokalnih puteva kroz Ratiševinu, dionice Sky sat–gornje selo i puteva na Sušćepanu, u cilju bolje saobraćajne povezanosti sa gradom u koji stanovnici svakodnevno odlaze na posao, a veliki broj djece u škole i najmlađi u vrtiće.

Sva sela su povezana starim austrougarskim stazama, a postoje i zainteresovane turističke agencije za organizovanjem pješačkih tura. Na tim stazama je održano i prvo novsko trail takmičenja od Drenovika, pored Crkve Sv. Neđelje i Sv.Trojice na Ratiševini, pored hrama Sv. Stefana na Sušćepanu do Trebesina. Organizovana je i akcija čišćenja pješačke staze od Tople, Stanišića dubrave do Sušćepana. Staza je kompletno uređena i markirana, s ciljem da privuče što veći broj ljubitelja prirode i šetača. Interesantna je i stara Mokrinska staza kao i niz drugih mjesta i vidikovaca sa prelijepom prirodom, kulturno istorijskim spomenicima, hramovima, kao što je Crkva Sv. Stefana iz X vijeka. Stare staze su očišćene, uređene, obilježene zahvaljujući akcijama građana, Opštine, Komunalno-stambenog doo, Turističke organizacije, Agencije za izgradnju i razvoj grada, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i drugim subjekatima.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close