ДруштвоИздвојено

MJEŠTANI UPOZORAVAJU: ZEMLJU I ŠUT ISTOVARAJU SVAKODNEVNO U KUMBORSKOM TJESNACU

Kumborani minulih godina relativno strpljivo podnose buku  mašina i oblake prašine  sa gradilišta kompleksa Portonovi, ali ovih dana su u nekoliko navrata informisali da iz gradilišta isplovljava brod koji više puta dnevno istovara zemlju, šut i mulj na pola kanala u kumborskom tjesnacu.  Prema njihovim riječima odnedavno u moru peru miksere sa  gradilišta u neposrednoj blizini, gdje kompanija Carine,  gradi hotel na „pjeni od mora“.  Uz sve ovo, prema riječima našeg sagovornikaa,  pojavili su se u  moru tragovi nafte.

Na ove probleme niko nam još nije ukazao kažu u  hercegnovskoj Komunalnoj policiji. Na nađe pitanje o kakvim je radovima riječ i da li za njih imaju dozvolu Iz kompanije  Azmont, koa investira izgradnju  Portonovog ovako su odgovorili:

-Radovi se izvode u sklopu uređenja obale po izdatom odobrenju, a izvođač se pridržava svih pozitivnih zakonskih propisa i slijedi sva uputstva i preporuke iz elaborata koji su dobili saglasnost nadležnih organa.

Itiču da je „ovaj rad sve vrijeme redovno kontrolisan kao i da je inspekcija sigurnosti plovidbe  stalno na terenu i vrši kontrolu ovih aktivnosti.“

Premda ni on nije upoznat sa konkretnim problemom, od dr Ljuba Radojčića tražili smo stručno mišljenje o nasipanju zemlje u more. Podsjećamo Radojičić je doktorirao na prirodnim i ljekovitim faktorima Crnogorskog primorja.

Prema njegovim riječima svaka „ovakva aktivnost izaziva promjenu i  uništenje lokalnog ekosistema“.

-Kumborski tjesnac, pored Veriga je najuži dio Bokokotorskog zaliva  sa najbržim strujanjem morske vode.Svaka intervencija na tom uskom  dijelu akvatorijuma (izgradnja marine, nasipanje zemlje itd.) može se  štetno odraziti po čitav Bokokotorski zaliv –kazao je dr Radojćić.

Navodi da je za takve  aktivnosti  trebalo da se pokrene postupak o  procjeni uticaja na životnu sredinu,  odnosno izrada elaborata.

-Karakteristika  nasipanja mora je što nasuti materijal ostaje za  sva vremena uništavajući lokalni ekosistem,mijenjajući vizure obale i  smanjujući akvatorijum (što je masovna pojava u zalivu izgradnja marina, betonskih plaža sa  otvorenim šankovima…). Nasuta zemlja će zbog aktivnosti mora (valova i brzih strujanja)  izazvati zamućenje koje negativno utiče na biljke smanjenjem  svjetlosti potrebne za fotosintezu. Unošenje novog materijala (sa lokacije koju je preko 100 godina  koristila vojska ) nepoznatih fizičko-hemijskih karakteristika izazvaće gubitak prirodnih staništa organizama koji žive na dnu mora. Nasipanje zemljišta nepoznatog sastava može izazvati eutrofikaciju koja se manifestuje pretjeranim rastom morske flore (algi) zbog  povećanog prisustva hranljivih supstanci –objašnjava dr Radojčić.

Primjer na koji su ukazali mještani Kumbora, na žalost nije usamljen. Zaliv je sve češće i agresivnije napadnut – pa je pitanje trenutka kada  ćemo osjetiti negativne posljedice  ovakvih postupaka.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close