ИздвојеноКултура

MJUZIKL “SIROTA LIZA” I IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ST. PETERSBURGA U DVORANI “PARK”

Ekipa  mjuzikla “Sirota Liza” koja će u našem gradu premijerno u Crnoj Gori izvesti ovaj  spektakl s potpisom reditelja Marka Rozovskog,  u produkciji Pozorišta za mlade Sant Petersburga, predstavila se danas hercegnovskim novinarima.

 Učesnike konferencije pozdravila je direktorica Herceg festa Gordana Porobić Krcunović izrazivši uvjerenje da će saradnja Herceg Novog i Sankt Petersburga, ozvaničena prošle godine i protokolom koji je potpisan u novembru, biti nastavljena i dodatno osnažena.

U sličnom tonu priču je nastavila Svetlana Lavrecova – direktorica Pozorišta za mlade u Sant Petersburgu koja drugi put boravi u Herceg Novom. 

-Veliko mi je zadovoljstvo da sam  ponovo u Herceg Novom, ovom prelijepom gradu. Naš teatar  koji će uskoro proslaviti stotinu godina postojanja predstaviće djelo “Sirota Liza” a vi ćete ocijeniti  kako smo to uradili, rekla je Lavrecova.

 U ulozi naratora   u mjuziklu “Sirota Liza”  je  Aleksej Titkov  koji za reditelja Marka Rozovskog kaže da je  – jednom riječju genije.

  On ima 80 godina a i dalje radi predstave. Svojom energijom i pristupom uspio je  da ubjedi mnoge od nas  da se mnogo toga može uraditi na lak način premda je tekst

pisan za ovaj mjuzikl  iz 18. vijeka i jako ga je teško razumjeti. Prilagodili smo ga pa je on sa jedne strane postao savremen ali je sačuvana  i njegova  poetska strana. Mislim da nam je to pošlo za rukom  i zbog toga  što smo u  govorili  o ličnim problemima koje svako od nas može da ima.

Uloga Lize  povjerena je   Anna Migicko koja je nedavno završila akademiju, a  ispričala je  zbog čega od hercegnovske publike očekuje možda drugačiji reakciju  na  univerzalnu priču o nemogućoj  ljubavi između sirote djevojke i plemića 

– Ne bih da sporim razlike u mentalitetu. Mi dolazimo sa sjevera gdje je dosta  sivih, hladnih dana a vi u Herceg Novom imate vise od 200 sunčanih. Mislim da i to utiče na naše karaktere I možda na to da publika ovdje drugačije reaguje na priču o Lizi.

Mlada glumica kaže da  nije mogla da zamisli  da će  ikada u životu odigrati neku ulogu djevojke koja je  poput Lize.

-Ja sam osoba koja je puna energije, brza, dinamična. Međutim, kada me je režiser pozvao i kada smo počeli sa probama sve više sam se povezivala sa likom Sirote Lize i sada već mogu stvarno da kažem da sam ja kao ona. Osobine sirote Lize imaju sve žene. To je nježnost koju svaka od nas prepoznaje u sebi i sa njom živi.

U mjuziklu  “Sirota Liza”  igraju  i Marija Sosnjikova i Konstantin Fedin. Početak predstave je u Dvorani “Park” u 20 i 30. Uz mjuzikl “Sirota Liza” publika će biti u prilici da u foajeu Dvorane  pogleda izložbu fotografija   Sankt Peterburga   pod nazivom “Začarani svjetovi”.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close