ИздвојеноСпорт

MMA ZVIJEZDE ZA NOVSKE NAVIJAČE

U subotu veče u Sportskom centru u Igalu, na programu bio veliki regionalni MMA događaj. Riječ je o prvom revijalnom memorijalnom turniru Jovan Kosać u čast i sjećanje na Novljanina, sportistu i trenera više borilačkih diciplina koji je tragično poginuo 14. septembra 2014. godine u Igalu. Turnir je otpočeo prikazivanjem filma o Jovanu Kosaću, po scenariju protojereja Dragana Pešikana, majstora borilačkih vještina.

Organizator je Sportsko društvo MMA Zabjelo iz Podgorice, a turnir je bio i deveto MMA takmičenje, koje se odvijalo pred oko 2000 gledalaca i bilo je prava atrakcija i za takmičare i za publiku. Svaki meč u ovom sportu traje dvije runde po pet minuta, u slučaju nerješenog rezultat radi se ekstra runda. Pobjednik turnira je Isa Isalov, takmičar iz Dagestana koji živi u Belgiji. On je postigao sva tri trijumfa u isto toliko mečeva.

U prvom meču pobjedio je Andreja Jezova iz Hrvatske prekidom u drugoj rundi, a u drugom kolu Borisa Markovića koji je prestavljao klub „Dušan Silni“ iz Novog Sada, u drugoj rundi i na kraju, u odličnom finalu, pobjedio je Radovana Vukovića iz MMA tim Zabjelo iz Podgorice koji mu  je sa slomljenom šakom pružio dobar otpor tri i po minuta.

Podgoričanin Radovan Vuković do finala je pobjedio, u prvoj borbi, Aleksandra Veličkovića iz Srbije. Bila je to brza i efikasna pobjeda u prvoj rundi. U drugom kolu Vuković je bio bolji od Luke Šafrana koji je i pored poraza u prvom meču dobio dodatnu šansu, po izboru sudija, da nastavi takmičenje i u finalu je poražen od Isakova.

Boris Marković je u četvrfinalu pobjedio Luku Šarana.

Pobjednik Isa Isalov, ima uspješnu amatersku karijeru, vicešampion je Evrope iz 2017. godine, trećerangirani na Svjetskom prvenstvu. Uputio je pohvale organizatorima i publici.

-Ovo je divan doživljaj za mene, a smatram i za vašu publiku. Imao sam tri borbe i svaki protivnk je bio specifičan na svoj način. Za sebe mogu reći da sam iskusan takmičar i da veoma brzo umijem da se adaptiram prema svakom borcu. Logično e da u novoj sredini, na početku turnira, je najteže. Uvijek je neizvjesna prva borba, ali je finalista Vuković je bio najbolji, udarao je jako i kako sam kasnije saznao da je nastupa u meču sa mnom sa polomljenom šakom. Vjerujem da toga nije bilo, da bi bilo još jače. Radi se o takmičaru koji je udarao jako i morao sam biti obazriv, jer ovo je sport gdje se u sekundi, odlučuje borba. Prvi sam put u Crnoj Gori, sviđa mi se Herceg Novi, publika je bila sjajna i svaki borac bi poželio da u ovakvoj atmosferi radi borbe, kazao je Isalov.

Na ideju da organizuju turnir došli su nedavno, kazao je Novljanin Miloš Laban, MMA trener.

-Prvo željeli smo da sačuvamo ime našeg Jovana, koji je bio veliko ime u većini od borilačkih vještina koje smo vidjeli u dvorani. Bila mi je obaveza da i ja, kao njegov drug i sportski prijatelj, i na ovaj način odamo zahvalnost Jovanu. Od ovog puta, svakog septembra ćemo organizovati ovu manifestaciju u Herceg Novom, sa obavezom da iduće godine imam oi borce iz Herceg Novog. Istina, njih nekoliko i ovog puta je bilo spremno da nastupa, ali zbog nedovoljne pripremljenosti, nismo htjeli da ugrožavamo njihovo zdravlje. Borci iz Crne Gore, posebno iz Podgorice i Tivta, pokazali su se dostojnim turnira. Oduševila me je novska publika, pokazalo se da vole ovaj sport. Posjeta je bila više nego dobra, ali mislim da su im se i učesnici odužili žestokim borbama, kazao je Laban.

U profesionalnom debiju u ovom takmičenju Žarko Janković, član MMA tima Zabjelo, pobjedio je Aleksandra Aleksića iz Novog Sada koji je priznao da je, nakon svojih 12 profesionalnih MMA borbi, ovaj dujel u teškoj kategoriji do 100 kilograma, prošao u znaku debitanta Jankovića koji je pobjedio već u uvodnim minutima prve runde.

Duel u kategoriji do 84 kilograma imali su Mirko Jović, član kluba „Rebel Vasrnage Montenegro“ iz Tivta. U drugom profesionalnom nastupu on je zabilježio  prvu pobjedu protiv Stevana Tuovića iz kluba  My Rulesga  iz Beograda koji je u petom meču doživio četvrti poraz i napustio je ring i dvoranu uz zvižuke publike.

U kategoriji do 66 kilograma, Tivćanin Vanja Kovačević iz kluba „Rebelcarnage Montenegro” borio se sa Đorđem Stojanovićem iz Srbije koji je takođe bio dobar u ringu u žestokom tempu  Kovačević je u jednom trenutku uputio nenamjerni „low kick“ koji je protivniku završio ispod pojasa. Nakon pet minuta protivnik nije uspio da se oporavi pa je meč proglašen bez pobjednika i oba rivala su pokazala da su opravdano među  boljim rangiranim borcima u regionu u ovoj kategoriji.

Amaterski meč na ovom turniru, u srednjoj kategoriji, bio je duel Jovana Todorovića, člana MMA tima Zabjelo, i Aleksandra Joketića koji je član kluba iz Podgorice i na turnir u Igalu stigao je kao zamjena Mihalu Susi. Todorović je kao najmlađi  učesnik turnira, 19 godina, potvrdio  da je jedna od najvećih nada ne samo crnogorskog već i regionalnog MMA, jer je postigao  petu pobjedu „počistivši“ Joketića za samo 15 sekundi.

Publika je sa intersovanjem pozdravila i desetu borbu večeri – za WMO pojas u kategoriji do 70 kilograma između boraca Slađana Dragašića iz Vranja, prvaka svijeta 2016. godine, protiv Miladina Kangbaro Kolarskog iz Novog Sada. To je borba koja je naduže trajala – čak 15 minuta i pobjeda je, preglašavanjem sudija, pripala neočekivano Kolarskom.

Ovaj meč je opravdao poziv za glavnu borbu večeri i ujedno za pojas WMO organizacije. Pojas  pobjedniku su uručili Mihajlo Mihajlović, predsjednik međunarodne WMO federacije i Drago Kosać, otac pokojnog Jovana koji je u ime porodice prisustvovao turniru koji nosi ime njegovog sina. Organizatori su istakli da će turnir biti tradicionalan, svakog septembra u Herceg Novom.

U pretposlednjem meču turnira Jan Liasse iz Luksemburga pobjedio je prekidom u drugoj minuti prve runde Lazara Kukličića iz MMA tim Zabjelo koji je u svom četvrtom meču  doživio prvi poraz.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close