Друштво

MOJDEŽU PRIJETI KATASTROFA OD VODA PRESJEKE, KOJE SE SLIJEVAJU U POTKOP

Situacija u hidrotehničkom tunelu  Potkop u Mojdežu  je kritična usljed obilnih kiša. Radnici kompanije “Bi Kod”  su napustili gradilište neobavljenog posla, ostaviviši  urušeni tunel kojem prijeti opasnost od skupljanja voda svih mojdeških izvorišta, sa izdašnošću  oko 5.000 litara u sekundi, koje bi mogle da se survaju niz padine  do mora.

Prema riječima mještanina i dobrog poznavaoca prilika i saradnika u projektu sanacije Potkopa  Milorada Velaša,  izlaz iz tunela trebalo bi da se obezbijedi vrećama sa pijeskom  da bi se vode usmjerile  u šaht i da  ne idu preko deponije materijala nastalog prilikom čišćenja tunela u kojem  su se šest puta obrušavale ogromne količine zemlje i kamenja.

– Presjeka se još nije aktivirala. Na  nepristupačnoj  poziciji , u predjelu vodotoka Presjeke  otvorila se rupa.  Kada naiđu velike količine kiša neminovno će doći do izviranja Presjeke i sve će se preliti u Potkop.  Sve će se vode Lovca, Ograde, Presjeke , kroz čep, kako se procijenjuje, u količini od 5 kubika u sekundi, survati u Potkop.  Vrlo je kompleksno pitanje, kako riješiti sve te vode? Zadnji put prilikom izvođenja radova ,  došlo je  šestog obrušavanja zemlje u prokopanom tunelu, u dužini 45 metara. Čistili su do spoja i tu se stalo. Ostalo je još 30 metara Potkopa koji je potpuno napunjen. Očistili su i deponovali na ulazu tunela preko 1.000 kubika zemlje, samo sa jedne lokacije, objasnio je Velaš.

U kontaktu sa poslovođom iz  podgoričke firme  “Bi Kod” je obećano je  da će im obezbijediti  200 vreća ,koje će napuniti pijeskom sa deponije i uz pomoć njihove  preostale mehanizacije  (malih bagera) će napraviti branu, koja bi sprečila da sve te vode ponesu šut sa deponije i zamute more do Mamule.

– Pravljenje te brane je urgentno. Radnici su napustili gradilište, nakon više pokušaja od ljetos da dođu do  pozicije na 340-tom metru i spajanja sa starim Potkopom. Oni će, u ovih nekoliko dana, doći i pokupiti preostale mašine i opremu koja je trenutno  na gradilištu.

Povući će se, kako kažu,   jer im je  ugovor istekao i čeka se naredna odluka. Vlada je za narednu godinu kapitalnim budžetom opredijelila oko 800.000 eura za sanaciju Potkopa,zašto trebaju sačekati  nove procedure i tendere. Međutim,  očekivati je ove zime u Potkopu –  katastrofu. Doći će do obrušavanja , što  može da izazove spajanje dijela vrdnikovog Potkopa, iz koje selo ima zahvat vode,  na  improvizovan način. Iz ovih voda u slivu Presjeke može da dođe do potpunog objedinjavanja  i da selo, pored velike količine vode koja izlazi iz Potkopa – da  ostane i bez vode za piće, ukazao je Velaš.

Mještani Mojdeža   obraćali su se na više adresa do resornogministarstva, Opštine i drugima, kako bi se što prije riješilo pitanje sanacije Potkopa , bez  čega selu, kako upozoravaju, preti katastrofa i veća od one, koja ih je zadesila pokretanjem klizišta 28. februara 2004. godine i kada su stradale kuće i imanja porodica Vilov i Porobić, škola, putna infrastruktura,stari maslinjaci i vodenice.  I pored dva angažovana izvođača preko Direkcije javnih radova:  2006-te godine Vrdnika i njihovog napuštanja  Potkopa nakon bezuspješnog posla na spajanju dva tunela,kao i angažovanja firme “Bi Kod”, od 2014. godine,  koja je uzaludno sa prekidima u radu,  nastojala da poveže novi sa starim Potkopom  – nije se došlo do cilja, u okviru realizacije prve faze projekta, radi eliminisanja uzroka od potencijalnog novog  klizišta u Mojdežu. Do sada je Vlada uložila preko dva miliona eura u ovaj projekat.

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close